USKORO PREMIJERA

Bijeli balet 'Giselle' u koreografiji i režiji Edine Papo 9. juna u Narodnom pozorištu Sarajevo

Kultura01.06.23, 13:20h

Bijeli balet 'Giselle' u koreografiji i režiji Edine Papo 9. juna u Narodnom pozorištu Sarajevo
Naslovne uloge Giselle i grofa Albrechta igraju solisti Baleta NPS Tamara Ljubičić i Oleg Karatsev

 

 


Bijeli balet "Giselle" kompozitora Adolphea Adama, u koreografiji i režiji Edine Papo prema majstorima Petipa, Coralli i Perrot premijerno će biti izveden u petak, 9. juna u Narodnom pozorištu Sarajevo.


U saopćenju se navodi da će balet "Giselle" biti izveden uz pratnju orkestra Sarajevske filharmonije, kojom će dirigovati maestro Dario Vučić.


Naslovne uloge Giselle i grofa Albrechta igraju solisti Baleta NPS Tamara Ljubičić i Oleg Karatsev.


U predstavi učestvuju solisti i ansambl Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo.


Asistentice koreografkinje su Alenka Ribič i Mia Jahić, scenografija je rađena prema rješenjima Slobodana Perišića, kostimografkinja je Amna Kunovac-Zekić, saopćeno je.


U saopćenju se navodi da je baletna predstava "Giselle" imala pet premijernih izvođena na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo a ulogu Giselle igrale su prvakinje baleta NPS: Katarina Kocka, Emina Kamberović, Tatjana Kladničkina, Ljiljana Perić a u ovoj ulozi gostovale su također svjetska imena poput: Elvira Tarasova, Irina Peren, Shoko Nakamura, Irina Osmolkina i mnogih drugih.


"Giselle" u koreografiji i režiji Edine Papo prema Petipa, Coralli i Perrot posljednji put je premijerno izveden na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo 19. decembra 2014. godine. Predstava je izvedena uz pratnju orkestra Sarajevske filharmonije kojom je dirigovala Samra Gulamović.


Ulogu Giselle igrala je Tamara Ljubičić, dok je grofa Albrechta utjelovio je Anton Bogov, prvak baleta SNG Maribor.


U predstavi su učestvovali solisti i članovi ansambla Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo, saopćila je press služba Narodnog pozorišta.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!