nakon gubitka kolegice, dr. Azre Spahić

Studenti Medicinskog fakulteta javno se obratili Vladi KS: Usvojite OVE kazne, nećemo dozvoliti da njihovi životi budu uzaludni!

Hronika01.06.23, 12:38h

Studenti Medicinskog fakulteta javno se obratili Vladi KS: Usvojite OVE kazne, nećemo dozvoliti da njihovi životi budu uzaludni!
Nemojte dopustiti da Azrin, Selmin, Editin, Jelenin i Havin život, kao i životi mnogih drugih stradalih u teškim saobraćajnim nesrećama izazvanim nesavjesnim nazovi vozača, budu uzaludni. Mi sigurno nećemo!”, poručuju predstavnici Udruženja studenata Medicinskog fakulteta u Sarajevu

 

 

Udruženje studenata Medicinskog fakulteta u Sarajevu uputilo je javno pismo Vladi Kantona Sarajevo u vezi sa pogibijom njihove kolegice dr. Azre Spahić. Izražavajući duboku bol povodom stravičnog gubitka, predložili su i zakonske izmjene iz domena saobraćaja kojima se predviđaju ozbiljnije kazne za bahate vozače, ali i one koji voze u alkoholiziranom stanju.


U javnom pismu, koje prenosi N1, podsjetili su kako su dr. Azra Spahić, ali i povrijeđena dr. Alma Suljić, izvanredne studentice koje su društveno aktivne, požrtvovane te istakli kako su obje na samom početku svojih života “žrtve sistema u kojem ne postoji red, pravilo ni kazna”.


“Mi studenti medicine, svjesno smo dometa naše formalnog obrazovanja i prihvatamo činjenicu da nismo pravnici, ali ovom prilikom smo primarno da prihvatimo i tu ulogu”, naveli su.


Ističu kako ni u jednom trenutku nisu ni pomislili da će biti prinuđeni da se kolektivno upliću u procese zakonodavstva te da će spuštati vijenac na mjesto stradanja njihove kolegive i organizirati odlazak na njenu dženazu.


“Naše studentsko djelovanje pretvara se u iščitavanje zakona i propisa jer smatramo da se promjene moraju desiti odmah. svjesni činjenice da Azra i Alma nisu prve žrtve bahatih vozača, osjećamo se obaveznim da učinimo sve što je u našoj moći da se promjene što prije realiziraju. Naš aktivizam od 26. maja upravo kreće ka tom smjeru”, kazali su studenti Medicinskog fakulteta.


Navode kako su detaljno iščitali Zakone o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH te Krivični zakon FBiH.


“Postojeće zakonske odredbe uključuju i novčane kazne kao i kazne zatvora, ali zabrinuti smo što ništa od navedenog nije spriječilo da se nakon Selme Agić, Edite Malkoč, Jelene Opričić te Have Dovadžije stradaju i naše kolegice. Izražavamo zahvalnost što ste u zaista kratkom roku sazvali hitnu sjednicu Vlade KS, ali nažalost ne možemo reći da smo u potpunosti zadovoljni predloženim mjerama niti potencijalnim rezultatima koje bi one donijele. Stoga apelujemo na usvajanje oštrijih kazni iz oblasti ugrožavanja sigurnosti u javnom prometu, a naročito sa smrtnim ishodom i nanošenjem teške tjelesne povrede”, kazali su studenti.


Njihovi prijedlozi su sljedeći:


– više novačne kazne za prekoračenje dozvoljene brzine
– zatvorske kazne za upravljanje motornim ovzilom pod dejstvom alkohola
– zatvorske kazne za upravljanje motornim vozilom bez položenog vozačkog ispita
– uvođenje trajnog oduzimanja vozačke dozvole
– oduzimanje motornih vozila višestrukim prijestupnicima bez obzira na vlasništvo vozila.


“Smatramo da su u svakom naseljenom i prometnom kvartu neophodni ležeći policajci, radari te nadzorne kamere kako bi se snimci poslije mogli koristiti kao materijalni dokazi. Nadamo se da ćete nas saslušati i uvažiti ove prijedloge zbog budućnosti i sigurnosti svih nas. Nemojte dopustiti da Azrin, Selmin, Editin, Jelenin i Havin život, kao i životi mnogih drugih stradalih u teškim saobraćajnim nesrećama izazvanim nesavjesnim nazovi vozača, budu uzaludni. Mi sigurno nećemo!”, poručuju predstavnici Udruženja studenata Medicinskog fakulteta u Sarajevu.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 17

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još