TURSKO BALANSIRANJE NIJE ZBOG HIRA

Šta Erdoganova pobjeda znači za regiju? 'Ovo je njegov posljednji mandat, pokušat će ostaviti neki politički trag'

Front30.05.23, 10:20h

Šta Erdoganova pobjeda znači za regiju? 'Ovo je njegov posljednji mandat, pokušat će ostaviti neki politički trag'
"Ono što je potrebno znati Turska ovakvu politiku ne vodi iz nekog hira ili nekakve bolesne ambicije prema liderima koji tamo vladaju. Neog iz geografskog karaktera. Ona se nalazi na razmeđu dva svijeta i nema taj luksuz da prekine odnos sa bilo kojom stranom"

 

 


Turska će nastaviti s "proaktivnom" izbalansiranom spoljnom politikom i nakon pobjede Redžepa Tajipa Erdogana, ističu analitičari. To znači da neće biti prekinuti odnosi sa Zapadom, ali ni s Rusijom. Očekivanja su i da će se nastaviti dobri odnosi sa zemljama Zapadnog Balkana, posebno u području ekonomije, piše BHRT.


Bosna i Hercegovina, još od 2002. godine kada je Redžep Tajip Erdoan došao na vlast, ima dobre odnose s Republikom Truskom. Ima i status strateški važne zemlje za Tursku, što ima samo nekoliko europskih zemalja. Analitičari naglašavaju kako će se dobri odnosi prema BiH nastaviti i u novom predsjedničkom mandatu Erdoana.


ADMIR LISICA, povjesničar i geopolitičar:


"Ja se nadam da ćemo mi i dalje imati dobre odnose sa Turskom, i da to neće biti samo one emocionalne veze, da ćemo izgraditi i jaču ekonomski vezu, da će Turska pomoći u geopolitičkom procesu i da to neće biti samo lične veze. Nadam se da će se te dvije zemlje u narednom periodu ekonomski približiti."


Redžep Tajip Erdoan jedan je od rijetkih državnika koji je uspio ostvariti dobre političke odnose sa svim predstavnicima konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini.Dobre odnose možemo očekivati i u novom mandatu.


MUSTAFA KRUPALIJA, profesor na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu:


"Možemo očekviati promjene u samom intezitetu ove politike. Tu prije svega mislim na činjenicu da je ovo njegov posljednji predsjednički mandat. On će zasigurno pokušati ostaviti neki politički trag kojim će još jasnije upisati svoje ime u historiju ovih prostora".


A dobre političke odnose Erdoan je istodobno uspio ostvariti i sa Zapadom, predsjendikom Rusije Vladimirom Putinom, kao i predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim. Takav balanisran pristup vanjske politike će se nastaviti.


JAHJA MUHASILOVIĆ, geopolitičar:


"Ono što je potrebno znati Turska ovakvu politiku ne vodi iz nekog hira ili nekakve bolesne ambicije prema liderima koji tamo vladaju. Neog iz geografskog karaktera. Ona se nalazi na razmeđu dva svijeta i nema taj luksuz da prekine odnos sa bilo kojom stranom".


Analitičari dodaju kako će Erdoan udvostručiti domaće i vanjske ciljeve, osobito prema Rusiji, Europi i SAD-u. Nastaviće slijediti hibridni pristup prema velikim silama. Zadržaće članstvo Turske u NATO-u dok će jačati trgovinske i geopolitičke odnose s Rusijom.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još