BRUTALNA LIKVIDACIJA

Kako je jedna Sky poruka razotkrila mrežu plaćenih ubica u Prijedoru: Pištolj povezao ubistvo Bašića i Šmita!?

Hronika30.05.23, 10:08h

Kako je jedna Sky poruka razotkrila mrežu plaćenih ubica u Prijedoru: Pištolj povezao ubistvo Bašića i Šmita!?
Zanimljivo je da se pored tijela Šmita nalazio pištolj, što su pripadnici MUP-a RS zadokumentovali

 

 


Istražitelji koji rade na slučajevima ubistava u Prijedoru dobili su posljednjih dana dokaz koji je povezao krimose koji su u sve umiješani.


Raport otkriva detalje.


U martu 2021. u naselju Raškovac, kod Prijedora, pored rijeke Sane pronađeno je tijelo Mihajla Stupara zvanog Šmit.


Šmit je ubijen brutalno, a prema podacima koji su procurili iz istrage, prvo je pregažen automobilom pa je izudaran palicama. Tijelo su pronašli ribari.


No, zanimljivo je da se pored tijela Šmita nalazio pištolj, što su pripadnici MUP-a RS zadokumentovali.


Za ovo ubistvo osumnjičen je Marko Momić, čovjek s debelim policijskom dosjeom – ne samo u BiH. Međutim, uz pomoć dobro razgranate mreže, Momić bježi u Srbiju. U međuvremenu je Tužilaštvo BiH raspisalo crvenu potjernicu za njim.


Sljedeći važan lik za priču je Dalibor Railić.


U proljeće prošle godine u klasičnoj hinjskoj zasjedi upucan je načelnik Sektora kriminalističke policije u Prijedoru Radenko Bašić.


Bašić je, dok je pješice išao prema poslu, upucan hicem iz pištolja sleđa, u potiljak.


Za ovo ubistvo je kao nalogodavac uhapšen Dalibor Railić koji je, prema optužnici Tužilaštva BiH, platio 50.000 eura Aleksandru Miljatoviću da to ‘odradi’. Ujedno je to prva optužnica koja je podignuta na osnovu dokaza koji su prikupljeni iz Sky aplikacije.


Railić, koji se trenutno nalazi u pritvoru i čeka početak suđenja, uporno je istražiteljima tvrdio da on nema nikakve veze sa osumnjičenim ubicom Momićem niti da ga poznaje.


No, nedavno su iz Europola u Tužilaštvo BiH stigli novi podaci sa Sky aplikacije u kojima su bile komunikacije Railićevog plaćenog ubice Aleksandra Miljatovića, piše Raport.


Iz poruka se vidi da je Miljatović prodavao pištolj Railiću 20 dana prije ubistva Šmita. Uz to mu šalje i fotografije pištolja.


Istražitelji su nakon toga uporedili fotografije pištolja iz Sky aplikacije s pištoljem kojeg su našli uz tijelo ubijenog Šmita. Identični su.


I to je otvorilo jedan potpuno novi vidik na ubistvo Šmita kao i moguću umiješanost drugih osoba u ovo krvavo ubistvo. Jer, istražitelju su od početka sumnjali da Momić bio samo izvršilac, a da je nalogodavac bio neko drugi.


Nakon novih Sky komunikacija otvorena je sumnja da je Railić od Momića tražio ubistvo Šmita, a da je preko Miljatovića nabavio pištolj. Zbog čega ga Momić nije iskoristio još uvijek nije jasno.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!