OMER ČEVRA/ SITNE MJERE VLADE KS

BiH treba donijeti tzv. američki '3 strike law' ili 'Zakon tri prekršaja'! Rijetko ko bi se više usudio pijan sjesti za volan...


29.05.23, 21:57h

 

 

Mjere kojim Vlada Kantona Sarajevo namjerava zaustaviti ili smanjiti pijane, nadrogirane i ufurane sarajevske idiote, tatine sinove i umišljene kriminalčiće od divljanja po sarajevskim cestama može možda kratkoročno dati neki sitni rezultat, ali bez opširne zakonske reforme i profesionalan i nezavisan rad pravosuđa, dugoročno te mjere neće riješiti ovaj problem koji sve češće odnosi nevine živote!

 


Kako sam imao priliku živjeti i školovati se u Sjedinjenim Američkim Državama, imao sam priliku iz prve ruke vidjeti kako izgleda demokratsko društvo, kako izgleda pravna država i kako izgleda nezavisno pravosuđe koje provodi zakonske propise.
 

Prvo, država mora uvesti ”društveni rad” za sve prestupnike koji su počinili neka manja krivična djela. U Americi su trave uvijek pokošene, ulice očišćenje od smeća, zimi snijeg sklonjen sa ulica, ispred zgrada i sa trotoara. To ne rade nikakva javna preduzeća u kojima rade stotine ljudi kao kod nas, već trave kose, smeće recikliraju, snijeg čiste i druge društvene radove vrše prestupnici koji su prebrzo vozili, nešto ukrali, ili koji su pijani vozili, pa su nakon što su odležali zatvor, dobili još 200 ili 300 sati društveno korisnog rada, koji organizira njihov kazneni sistem. Ukoliko zakasnite dva puta na zakazani termin, odmah budete uhapšeni i idete u zatvor na izdržavanje maksimalne moguće kazne.

 

Imao sam priliku iz prve ruke vidjeti kako izgleda demokratsko društvo, kako izgleda pravna država i kako izgleda nezavisno pravosuđe koje provodi zakonske propise


Vidjeli bismo kako bi se ubuduće ponašali nasilnici i kabadahije kada bi morali po Sarajevu u narandžastim prslucima pod nadzorom policije kositi travu, čistiti ulice, zimi lopatati, reciklirati u fabrikama smeće ili slično! Sve te poslove trebaju da rade prestupnici, a ne javna preduzeća koja samo crpe novac iz budžeta, a koji je potreban za izgradnju kvalitetnije infrastrukture i modernizacije grada!


Tzv. "3 strikes-law" ili "Zakon tri prekršaja" naziv vuče iz sporta Baseball, gdje ako promašite loptu palicom tri puta - "3 strajka", ispadate iz igre! Većina država u SAD su primijenili ovaj zakon kako bi dugoročno smanjili stopu teških krivičnih djela i smanjili broj ponavljanja krivičnih djela od strane prestupnika. Nećete vjerovati, ali ako ste osuđeni npr. jer ste vozili pod dejstvom alkohola, što je teško krivično djelo, osuđeni drugi put za posjedovanje pištolja bez dozvole, te treći put Vas uhvate jer ste nekoga prebili ili nekoga opljačkali opružano, idete u zatvor najmanje 25 godina! To kaže taj zakon!

 

divlja-voznja


Ako tri puta napravite nešto što se podrazumijeva ”teško krivično djelo”, a u to spada sve - od ubistva, silovanja, oružane pljačke, nasilništva, posjedovanja više od 5 grama kokaina, distribucija veće količine droge, pijana vožnja, nanošenje ozbiljnih ozljeda drugoj osobi, dakle, ako tri puta budete osuđeni za tri ovakva prekršaja, koja spadaju u te kategorije, vi idete 25 godina obavezno u zatvor. Uopšte se više ne razmatraju okolnosti tih počinjenih prekršaja.

 

Ne mogu se divljaci naučiti da budu normalni ukoliko im nad glavom ne visi dugogodišnja robija! Da u Americi nije tako rigorozno, ta država bi se raspala za 24 sata!


Dakle, ako ste napravili tri djela koja spadaju u tu kategoriju, vi tada kršite "Zakon tri prekršaja", te idete u zatvor najmanje 25 godina! Ni predsjednik države Joe Biden vas ne može tu spasiti! To je ozbiljna država! Ne mogu se divljaci naučiti da budu normalni ukoliko im nad glavom ne visi dugogodišnja robija! Da u Americi nije tako rigorozno, ta država bi se raspala za 24 sata!


U BiH budete zaustavljeni pod dejstvom alkohola, policija napiše kaznu, i u velikoj većini slučaja dozvoli vam da dalje vozite, da dakle ubijete sebe ili nekog drugog, jer poenta je kod nas izgleda napisati kaznu, a ne spriječiti ozljede ili smrt građana. U Americi, kada vas uhvate da pijani vozite, lisice vam se stavljaju iza leđa i budete uhapšeni odmah, i noćite u zatvoru kao najgori kriminalac! Kazna od nekoliko hiljada dolara, te vjerovatno i par sedmica zatvora, uz 200-300 sati društvenog rada nakon zatvora!


Ako vozite npr. u nekoj drugoj saveznoj državi bez validne vozačke dozvole, isto vam se dešava, budete uhapšeni i vodi vas se u zatvor dok ne dođete pred sud, kada možete platiti kauciju i sa slobode čekati presudu i kaznu.

 

Zbog raka koji se zove SDA, na žalost, nadrogirani i pijani tatini sinovi i ufurani kriminalčići naučili su biti iznad zakona i znaju da parama mogu sa korupcionašima iz državne uprave i pravosuđa riješiti svaki problem, pa čak i ubistvo!


Meni se to lično desilo sa 16 godina, kada sam sa prijateljem išao za Spring Break u Miami na Floridu i u Kentuckiju sam zaustavljen bez validne vozačke dozvole, jer nisam znao da mi je oduzeta bila na tri mjeseca. Uhapšen sam i sutra ujutro je moj drug platio kauciju od 1000 dolara da bih bio pušten. Postoji slika koja kruži internetom gdje sam sa 16 godina u narandžastom odijelu, a to je bilo zbog brze vožnje na autoputu i bez validne vozačke dozvole izvan savezne države u kojoj sam nastanjen.


Dakle, nije rješenje postavljenje hiljade policajaca na ulice ili smanjivanje brzine vožnje sa 60 na 50. To je sve super, ali od toga dugoročno nema ništa. Ovoj zemlji je neophodna temeljita zakonska reforma koja će rigorozno pooštriti kazne za počinioce lakih i teških krivičnih djela.


Zbog raka koji se zove SDA, na žalost, nadrogirani i pijani tatini sinovi i ufurani kriminalčići naučili su biti iznad zakona i znaju da parama mogu sa korupcionašima iz državne uprave i pravosuđa riješiti svaki problem, pa čak i ubistvo! Do kada će to građani trpjeti, veliko je pitanje.

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 65

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još