prebrojani skoro svi glasovi

Sada je već sve jasno: Erdogan ponovo predsjednik Turske, Dodik mu prvi iz BiH čestitao pobjedu!

Front28.05.23, 19:49h

Sada je već sve jasno: Erdogan ponovo predsjednik Turske, Dodik mu prvi iz BiH čestitao pobjedu!
Više od 64 miliona građana Turske s pravom glasa, u drugom krugu biralo je između aktuelnog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, kandidata Narodnog saveza, i kandidata opozicionog Nacionalnog saveza Kemala Kilicdaroglua

 

 

20:00 - Recep Tayyip Erdogan ponovno je izabran za predsjednika, prema neslužbenim podacima državne agencije Anadolija, u napetom drugom krugu nakon što nije uspio osigurati više od 50 posto glasova potrebnih za pobjedu u prvom krugu koji je održan 14. maja.


Uz 97 posto otvorenih glasačkih kutija, Erdogan je u drugom krugu u nedjelju dobio 52,1 posto glasova, pobijedivši svog protukandidata Kemala Kilicdaroglua, koji je osvojio 47,9 posto.


Službena Vrhovna izborna komisija tek treba potvrditi rezultate.


Ova pobjeda bi značila da će Erdogan produžiti svoju 20-godišnju vladavinu za još pet godina.


Opoziciona agencija ANKA daje Erdoganu 51,9% i Kilicdarogluu 48,1% nakon otvorenih 98 posto glasačkih kutija.


Predsjednik Erdogan počeo je sa obraćanjem pred njegovim pristašama tako što je zahvalio ljudima što su mu "dali odgovornost da vlada sljedećih pet godina", prenosi BBC.


- Ako Bog da, bit ću vrijedan vašeg povjerenja kao što sam bio posljednju 21 godinu. Zajedno smo do groba.  Prije izbora sam rekao da ova ljubav ovdje ne prestaje. Zbogom Kemale - rekao je Erdogan i dodao da je ova pobjeda "otvorila vrata u novo tursko stoljeće".


Naglasio je da će opozicija smatrati njegovog suparnika odgovornim za loš rezultat.


- Volim te, Istanbul! Zaljubljeni smo u Istanbul, i idemo dalje s Istanbulom. Danas je Istanbul drugačiji. Hvala svima, hvala svim građanima koji su glasali i oglasili se o budućnosti ove zemlje - rekao je okupljenima dok je stajao na autobusu koji su okružili njegove pristalice, navodi BBC.
 

Erdoganovi pristaše okupili su se ispred njegove rezidencije u Istanbulu u iščekivanju pobjede, uzvikujući Allahu Akbar ili Bog je najveći.


Pobjeda bi ojačala Erdoganov imidž nepobjedivosti nakon što je već prekrojio domaću ekonomsku, sigurnosnu i vanjsku politiku u zemlji članici NATO-a od 85 miliona ljudi.


Reuters dodaje da bi Erdoganov uspjeh pokazao da je prebrodio neke od svojih najtežih političkih prepreka dosad, obraćajući se biračima nacionalističkom i konzervativnom retorikom tokom kampanje koja je izazivala podjele i skrenula pažnju s dubokih ekonomskih problema.


Poraz Kilicdaroglua, koji je obećao da će zemlju usmjeriti na demokratskiji put, vjerojatno će biti pozdravljen u Moskvi, ali će biti dočekan  sa žaljenjem u zapadnim državama i većem dijelu Bliskog istoka, navodi AP, prenosi agencija Fena.

 

19:45 - Prema rezultatima Anadolije (na osnovu nešto više od 98 posto prebrojanih biračkih mjesta), Recep Tayyip Erdogan je ostvario 52,10 posto glasova, a njegov protivkandidat Kemal Kilicdaroglu 47,90 posto.


Erdogan je već istupio u javnost i proglasio pobjedu.


- Završili smo drugi krug predsjedničkih izbora s naklonošću naše nacije - poručio je.

 

dodik-erdogan

 

19:10 - Dok se posljednji glasovi još uvijek broje i čekaju zvanični rezultati, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik već je čestitao pobjedu Erdoganu. 

 

- Istorijska pobjeda Erdogana, prvi put u drugom krugu predsjedničkih izbora u Turskoj!
Milioni birača dali su Vam svoj glas, svoje nade i svoje povjerenje! Ova odluka birača nije važna samo za Republiku Tursku, već za svijet! Čestitam! - poručio je Dodik na Twitteru.

 

18:30 - Rezultati Anadolije nakon 96,01 obrađenih birališta: Erdogan vodi sa 52,28 posto, Kilicdaroglu trenutno ima 47,72 posto.


18:12 Opoziciona agencija ANKA objavljuje nešto drugačije rezultate u odnosu na državnu agenciju Anadoliju: Prema rezultatima ANKE, Erdogan je trenutno u blagoj prednosti u odnosu na Kilicdaroglua. Odnos u 18:10 sati je 50,67 posto za Erdogana, i 49,33 posto za Kilicdaroglua.

 

17:30 - Rezultati Anadolije nakon 55,06 posto obrađenih birališta: Erdogan trenutno vodi sa 55,80 posto, dok Kilicdaroglu ima 44,20 posto.


17:05 - Birališta širom Turske zatvorena su danas u 17.00 sati po lokalnom vremenu (16.00 sati po srednjoevropskom), čime je završeno glasanje u drugom krugu predsjedničkih izbora u ovoj zemlji.


Kako je saopćila Vrhovna izborna komisija Turske, birači koji se nađu na biralištima prilikom zatvaranja, moći će iskoristiti svoje građansko pravo, javlja Anadolija.


Više od 64 miliona građana Turske s pravom glasa, u drugom krugu biralo je između aktuelnog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, kandidata Narodnog saveza, i kandidata opozicionog Nacionalnog saveza Kemala Kilicdaroglua.


U drugom krugu izbora, pravo glasa imalo je dodatna 47.523 birača, koji su u međuvremenu napunili 18 godina.


U prvom krugu izbora održanom 14. maja, Erdogan je osvojio 49,5 posto glasova, a lider turske opozicije Kemal Kilicdaroglu, skupio je 44,89 posto glasova.


Erdoganov Narodni savez predvođen vladajućom Strankom pravde i razvoja (AK Parti) osvojio je većinu u državnom parlamentu u prvom krugu.


Glasanje na biralištima izvan zemlje i na graničnim prijelazima, u drugom krugu, počelo je 20. maja.


Glasanje pri diplomatskim predstavništvima Republike Turkiye u inostranstvu, u ukupno 73 zemlje, završeno je u srijedu. Glasanje na graničnim prelazima trajalo je sve do zatvaranja redovnih birališta, danas do 17 sati.


Prema najavi Vrhovne izborne komisije Turske, prvi preliminarni i nezvanični rezultati drugog kruga predsjedničkih izbora biće objavljeni danas, nakon zatvaranja birališta.

 

(FENA/DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 99

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još