RČIŠTE JOŠ UVIJEK U TOKU

Nožica, advokatica Abdulaha Skake: 'Tužilaštvo kreira neku logiku, imao je pravo da bira savjetnike'

Hronika25.05.23, 19:14h

Nožica, advokatica Abdulaha Skake: 'Tužilaštvo kreira neku logiku, imao je pravo da bira savjetnike'
Nožica je kazala da je potpuno nejasno zašto bi se provodila javna nabavka ako bi se samo javio jedan ponuđač, jer je bilo jasno da postoji samo jedna Formula E

 

Na ročištu ambasadoru BiH u Kataru i bivšem gradonačelniku Sarajeva Abdulahu Skaki u Općinskom sudu u Sarajevu njegova advokatica Senka Nožica je rekla da je njen branjenik imao pravo birati svoje savjetnike, prenosi Avaz.

 

Ona je u jednom trenutku spomenula Ernu Čolić, koja je također osumnjičena.

 

Kako kaže Nožica, osumnjičeni je za svako rješenje i imenovanje savjetnika imao pravnu osnovu.

 

Ona je izjavila da ako prihvati ovu odluku Tužilaštva koja se tiče zaposlenja savjetnika, onda je svako od 1995. godine počinio krivično djelo.

 

Zloupotreba položaja


Kako navodi Nožica, gradonačelnik je donio Pravilnik iz Federalnih propisa. Ističe da savjetnici nisu ukinuti. Naglasila je da se ne može govoriti o iskorištavanju položaja.

 

Ona je istakla da kada je riječ o preuzimanju općinskih uposlenika iz Općine Trnovo Skaka je imao mogućnost preuzeti tu osobu i “dovesti” ga kao savjetnika s obzirom na propise.

 

Kazala je da upravni inspektorat nije utvrdio nepravilnosti.

 

- Iz dokaza koji su navedeni, jasno se vidi da je gradonačelnik postupio u skladu sa zakonom. Tužilaštvo kreira neku logiku. Abdulah Skaka je imao pravo birati savjetnike. Apsolutno nema povrede - rekla je Nožica.

 

Jedan ponuđač


Dodaje da ničije pravo nije time osporeno.

 

Kada je riječ o bolidu Formule E, pod tačkom 5., Nožica se osvrnula da u toj stavci nije bila potrebna saglasnost Gradskog vijeća.

 

Javna nabavka nije bila potrebna, dodala je.

 

Nožica je kazala da je potpuno nejasno zašto bi se provodila javna nabavka ako bi se samo javio jedan ponuđač, jer je bilo jasno da postoji samo jedna Formula E.

 

Tačke 6 i 7, gdje se navodi nenamjensko trošenje sredstava. Advokatica je upitala ko je nadležan da utvrdi da je on nenadležno trošio sredstva iz Budžeta Grada.

 

- Ne misli valjda Tužilaštvo da je dužnost provjeriti sve transfere - rekla je.

 

Kaže da su Ivo Komšić i Abdulah Skaka na isti način knjižili knjige.

 

(DEPO PORTAL/af)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 86

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još