PREKO BISELA ILI MOSKVE?

DW: 'Putin ima samo jedan cilj u BiH, a Dodik to izvršava'

Front24.05.23, 21:15h

DW: 'Putin ima samo jedan cilj u BiH, a Dodik to  izvršava'
- Odlikovanje Putinu veliki je šamar predstavnicima Evropske unije i svima onima koji su povjerovali da se Dodik preko noći pretvorio u konstruktivnog igrača. Ovo je jedna veoma loša i pogubna odluka, koja ignoriše stradanje Ukrajinaca, posljedice po sopstvene građane i drsko gura prst u oko zapadu - kaže Topić

 


Ista cijena gasa, podrška i razumijevanje, ugroženost Dejtonskog sporazuma, dan "D", ekonomska saradnja, teme su o kojima je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, razgovarao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Razgovaralo se i o konačnom statusu RS ukoliko se, kako kaže Dodik, "i dalje bude narušavao Dejtonski mirovni sporazum" ali i o sankcijama, koje,  "Bosna i Hercegovina nije uvela Rusiji zbog Republike Srpske, piše DW.

 

Korist za Sarajevo

 

- Te sankcije ne funkcionišu i mi nismo dozvolili da to ide. Tako da Bosna i Hercegovina zadržava to što je Rusija uspostavila jedan sistem prijateljskih i neprijateljskih država, odnosno onih koje uvode sankcije i one kojih ih nisu uvele - rekao je Dodik, ističući da tu korist najviše osjete građani Sarajeva, koji prošlu i ovu godinu plaćaju istu cijenu gasa.

 

Međutim, u BiH ali i u EU ne gleda se blagonaklono na posjetu Dodika Moskvi, s obzirom na sankcije koje su predstavnici zemalja EU u posljednjih godinu dana uveli Rusiji zbog rata u Ukrajini. Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler, poručio je da EU od BiH kao saveznika očekuje uvođenje sankcija Rusiji, a ne da političari idu u Moskvu. Ističe ipak da ne treba kažnjavati cijelu državu, ukoliko se samo Dodik odlučio na ovaj čin.

 

- Rekao bih da to nije mudar potez jer time sami sebe izolujete. Doprinosite daljoj izolaciji zemlje što svakako nije u interesu građana. I zbog toga kažem da nije mudar potez - rekao je Satler.

 

Nije dugo trebalo čekati ni na reakciju američke ambasade u BiH. Od tamo poručuju da je Dodikova odluka da se sastane sa Putinom - kratkovidna.

 

Preko Bisela ili Moskve?

 

- Odluka predsjednika Dodika da se sastane sa Putinom dok Rusija ignoriše osnovne zakone međunarodnog poretka, kao i njegova odluka da oda počast Putinu ranije ove godine, kratkovidna je i ne služi interesima građana Republike Srpske -  poručuju iz ambasade SAD-a u BiH, podsjećajući da budućnost BiH vodi preko Brisela a ne Moskve.

 

- Skretanje predsjednika Dodika s ovog puta je kontraproduktivno i štetno - saopštavaju iz ambasade SAD-a. Sa druge strane, Dodik kaže da ih ne zanima njihov stav.

 

- Ambasada SAD nije ta koja može, niti će određivati šta je interes Republike Srpske. Njihov rat protiv Rusije nije i neće biti rat Republike Srpske. Put kojim žele da ide Republika Srpska odredili su birači, koji su podržali SNSD i ne znam šta američka ambasada ima s tim -  odgovara Dodik.

 

Odlazak Dodika u Moskvu ranije je komentarisao i Evropski komesar za proširenje EU Oliver Varhelji, rekavši da se mora povući linija između saveznika i onih koji to nisu.

 

- Naši saveznici ne idu u Rusiju. Ko hoće da bude naš saveznik, ne ide u Rusiju - poručio je Varhelji, tokom nedavne posjete Sarajevu.

 

Kremlj zahvalan na neutralnosti

 

Kremlj je nakon sastanka saopštio da se odnosni Rusije i Republike Srpske uspješno razvijaju.

 

- Svjestan sam interesovanja naših partnera u Republici Srpskoj za rad s našim velikim kompanijama u različitim oblastima. Nadam se da će tako biti. Imamo odgovarajuće alate koji su namijenjeni da se koriste kako bi se postigli još bolji rezultati - rekao je Putin a saopštio Kremlj.

 

Takođe, naveli su da su zahvalni na neutralnom stavu o događajima u Ukrajini, te da samo takav stav može dovesti do bilo kakve pozitivne odluke.

 

Milorad Dodik i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov (14.12.2000.)

 

Njemački politikolog Bodo Veber, smatra da je ovo nastavak dugogodišnje politike savezništva sa Putinom, kao i slanje provokativnih poruka zapadu. Takođe, Dodik ovim, kaže Veber, minira imidž novog Savjeta ministara koji bi trebao zemlju da gura naprijed prema Evropskoj uniji.

 

- Najveća politička korist Putina je da ima jednog saveznika u dvorištu EU, čime ima simboličku pobjedu. Na drugoj strani, Rusija na Balkanu ne gaji dublje strateške interese sem jednog - da spriječi širenje NATO saveza. Tu je Dodik dosljedan da spriječi put BiH ka NATO članstvu - rekao je Veber za BHT.

 

Orden

 

- Putin je zaslužan za razvijanje i učvršćivanje saradnje i političkih i prijateljskih odnosa Republike Srpske i Rusije. Ima zasluga na polju javnih djelatnosti kojima se doprinosi sveukupnom i obostranom političkom ekonomskom društvenom i privrednom rastu i razvoju", rekao je predsjednik RS Milorad Dodik, obrazlažući razloge koji su ga naveli da početkom godine predsjednika Ruske Federacije Putina izabere za dodjelu ordena najvišeg reda RS. Svečanost je održana u okviru obilježavanja 9. januara Dana RS, a nakon četiri mjeseca Dodik je uručio orden Putinu u Moskvi. Zauzimanje strana na ovaj način je guranje prsta u oko Evropskoj uniji - rekla je tada za DW analitičarka Tanja Topić.

 

- Odlikovanje Putinu veliki je šamar predstavnicima Evropske unije i svima onima koji su povjerovali da se Dodik preko noći pretvorio u konstruktivnog igrača. Ovo je jedna veoma loša i pogubna odluka, koja ignoriše stradanje Ukrajinaca, posljedice po sopstvene građane i drsko gura prst u oko zapadu - kaže Topić, navodeći da će od tog istog Zapada već sutra biti tražena finansijska pomoć.

 

(DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 104

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još