Muzička poslastica stiže u BiH

Gala koncert 'Tri tenora' u Sarajevu 18. novembra

Kultura22.05.23, 17:23h

Gala koncert 'Tri tenora' u Sarajevu 18. novembra
Poslije smrti najslavnijeg tenora Luciana Pavarotija, koncerti tri tenora su se i dalje nastavili održavati diljem svijeta i sa nevjerovatnom pažnjom praćeni i dalje od strane publike i poštovalaca klasične umjetničke muzike

 

 

Dugo očekivani koncert TRI TENORA će se održati 18. novembra 2023. godine u KSC Skenderija u dvorani “Mirza Delibašić”.

 

Organizatori koncerta ovim koncertom žele privući mlade ljude klasičnoj (umjetničkoj) muzici.

 

- Posebno u ovim trenutcima poslije tragičnih ubistava u susjednoj državi Srbiji, sve institucije države, ali i nevladine organizacije treba da preuzmu inicijativu u brizi za mlade. Sve ono što je nažalost dostupno mladoj populaciji i kod nas i u cijelom svijetu je dovelo do tragičnih i nemilih događaja, a jednini način da to spriječimo u budućnosti je odvraćanje pozornosti sa raznih rialiti programa i igrica koji u svojim sadržajima imaju nasilnička i necivilizacijska ponašanja. Muzika (posebno umjetnička) je najbolje sredstvo za manipulaciju (u pozitivnom smislu te riječi)  ljudima, a posebno  djecom. Prije svega muzika se služi najuniverzalnijim jezikom i za njeno shvaćanje  i izvođenje ne postoje granice. Aktivno ili pasivno učenje-slušanje muzike pozitivno utjeće na psihu mladih ljudi, tako da sve pozitivne ideje koje dobijaju preko muzike, mogu da utiču na mlade da uspostavljaju međusobne komunikacije, kako u okviru porodice, škole, grada, tako i van svoje države. Provodeći vrijeme vježbajući instrument (aktivno bavljenje muzikom) ne dozvoljava djeci da svoje vrijeme provode pored malih ekrana ili internet platform koje promovišu nasilje i slične stvari. Slušajući koncerte umjetničke muzike (pasivno bavljenje muzikom) mladi imaju priliku upoznati vrijednosti klasične muzike  to je u stvari prvi korak da požele da se i aktivno otisnu u svijet muzike i počnu da uče svirati neki od instrumenata koji im se dopada - naveli su organizatori.

 

tri-tenora-plakat

 

Ujedno, ovaj koncert je prilika da se starije generacije podsjete na vrijeme kad su uživali u romantičnoj muzici sa njihovih radio prijemnika i rijetkih singlica do kojih su mogli da dođu i vrate se u njihove najsretnije trenutke iz mladosti.

 

Gala koncert “TRI TENORA” je svjetski projekat serije koncerata, koji su prvi započeli tri najslavnija tenora svih vremena Luciano Pavarotti, Jose Carreras i Placido Domingo. Skoro svake godine koncert se događao u nekom velikom gradu (Rim, Pariz, New York, Cremona, Mantova…) sa repriznim koncertima u drugim gradovima svijeta. 

 

Koncert TRI TENORA tako su postali najposjećeniji koncerti u istoriji klasične muzike. Svojim repertoarom kompozicija iz različitih epoha i muzičkih stilova, a svakako i odabirom gostiju na koncertima (Bono, Zucchero, Brayan Adams, Peter Gabriel, Celin Dion.) učinili su da klasična muzika bude prihvaćena i od velikog broja mlade publike. Poslije smrti najslavnijeg tenora Luciana Pavarotija, koncerti tri tenora su se i dalje nastavili održavati diljem svijeta i sa nevjerovatnom pažnjom praćeni i dalje od strane publike i poštovalaca klasične umjetničke muzike. 

 

Pored latino-američko-italijanskih tenora organizatori će dati priliku da se i naši mladi umjetnici predstave publici, a sigurno i dobiju priliku da svoje muzičko umijeće kasnije uz ova tri slavna tenora predstave i van granica naše zemlje. Orkestar na sceni koji će svirati cijeli program ovog Gala koncerta će biti “NEW EUROPE PHILHARMONIC ORCHESTRA”.


Repertoar će činiti najpopularnije i najzahtjevnije operske arije, dok će u drugom dijelu programa biti izvedene najpopularnije Italijanske kancone Torna a Sorento, O sole Mio, Caruso, Mama, Granada, Con te Partiro…
 

Ulaznice u predprodaji mogu se dobiti preko kupikartu.ba i njihovim prodajnim mjestima na Skenderiji i BKC-u.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!