odlazak U 71. GODINI

Poznat termin i mjesto dženaze bh. književniku Dževadu Karahasanu

Kultura22.05.23, 14:52h

Poznat termin i mjesto dženaze bh. književniku Dževadu Karahasanu
Bio je jugoslavenski i bosanskohercegovački književnik, dramatičar, esejist i romanopisac

 

 


Dženaza bh. književniku, profesoru i akademiku Dževadu Karahasanu bit će klanjana u petak 26. maja ove godine u 15 sati u haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu, prenosi Avaz.


Podsjetimo, Dževad Karahasan preminuo je 19. maja u 71. godini života, nakon što je izgubio bitku s bolešću.


Dževad Karahasan rođen je u Duvnu, danas Tomislavgrad 1953. godine.


Bio je jugoslavenski i bosanskohercegovački književnik, dramatičar, esejist i romanopisac.


U rodnom je gradu završio osnovno i gimnazijsko školovanje. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, studij komparativne književnosti i teatrologije, a u Zagrebu, na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, branio je doktorski rad. Dugi niz godina učestvovao je u uređivanju sarajevske revije kao urednik za kulturna pitanja Odjek, te dramaturg u Zeničkom narodnom pozorištu.


Neka od njegovih istaknutih djela su „Noćno vijeće“, „Kuća za umorne“, „Uvod u lebdenje“, „Na rubu pustinje“, „Sara i Serafina“, „Izvještaji iz tamnog vilajeta“, „Istočni diwan“, „Knjiga vrtova / O jeziku i strahu“, „Šahrijarov prsten“, „Dnevnik selidbe“, te brojna druga.


(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!