FOTO/ Neobični prizori na ulicama glavnog grada

Oldtimeri iz BiH i inozemstva na izložbi u Sarajevu: Građani gledali i slikali se sa vozilima

Auto & Dom07.05.23, 13:25h

Osim sudionika iz raznih dijelova BiH, stigli su i gosti iz Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Srbije te Crne Gore

 

 

Na platou ispred zgrade Narodnog pozorišta Sarajevo bilo je danas oko 40 posada, iz raznih dijelova BiH i inozemstva, na izložbi oldtimer vozila sudionika susreta koji se tradicionalno održavaju u organizaciji Oldtimer kluba Sarajevo. Građani su zainteresirano gledali i slikali se sa vozilima, ali i sa sudionicima.

 

Predsjednik Oldtimer kluba Sarajevo Nedim Husić-Braco kaže u izjavi za Fenu da već dvadeset godina organiziraju oldtimer susrete, povodom Dana Kantona Sarajevo i Općine Centar.

 

Kako je kazao, osim sudionika iz raznih dijelova BiH, stigli su i gosti iz Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Srbije te Crne Gore. Naglašava da je sve to divno druženje. Na susretima su proglašeni i pobjednici u nekoliko kategorija, te uručene zahvalnice sudionicima. Među ostalim, najbolje restauriran oldtimer je, po mišljenju stručnog žirija, Fiat 1.100 Filipa Bjelice iz Subotice.

 

Husić naglašava da je oduvijek imao neki od starih automobila, a sarajevski Oldtimer klub osnovan je 2004. godine. Oldtimer je vozilo starije od 30 godina. Postoje i historijska vozila, muzejska i druge klasiikacije vozila po Međunarodnoj automobilskoj asocijaciji.

 

Dževad Vereget je bivši milicioner saobraćajne milicije iz Osijeka, inače umirovljeni policajac MUP-a Republike Hrvatske. Član je Oldtimer kluba Našice. Na susretima oldtimera u Sarajevu prezentirao je svoj automobil proizveden 1968. godine, Fiat 1300 (tristać), koji je ocijenjen kao jedan od najzapaženijih automobila. Na tom vozilu ima mnogo kromiranih dijelova, što je prava vrijednost oldtimera.

 

- Za restauraciju mi je bilo potrebno i više od tri godine. Bio je u jako lošem stanju. Taj automobil nekad je prodat na licitaciji građanima. Bio je zapušten, a da ga nisam kupio završio bi na otpadu. To je sad već povijesno vozilo, sačuvao sam ga od zaborava. Sve je na tom automobilu originalno. Samo nisu gume i akumulator, jer to je potrošno - naglasio je.

 

Na sarajevskim susretima oldtimera zapažena je i njegova uniforma, a Vereget kaže da je ‘uniforma sastavni dio tog automobila.’

 

- Nekada ovakav automobil, obilježen kao milicijski (policijski), morao se voziti u uniformi. Zato sam ja u uniformi, kao nekad što je to bilo. Uniforma je stara više od 40 godina, jako kvalitetna i dobro očuvana - naglasio je. Čest je sudionik susreta oldtimera, a taj automobil prezentirao je među ostalim, osim u Sarajevu, i u Subotici, Novom Sadu, Somboru...

 

Vereget za sebe kaže da je odmalena volio vozila i cestu, pa je zato i izabrao poziv saobraćajnog milicionera. Podsjeća ga to i ‘veže’ na mladost.

 

Sudionici oldtimer susreta u Sarajevu već su posjetili Vareš, a prohodat će i Baščaršijom te će tako biti upotpunjena turističa ponuda Sarajeva.  

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!