TEŠKE TVRDNJE PREMIJERA NIHADA UKA

Zgrada ASU je neupotrebljiva, slijedi nova velika korupcijska afera u Sarajevu

Front18.04.23, 11:33h

Zgrada ASU  je neupotrebljiva, slijedi nova velika korupcijska afera u Sarajevu
Ranije se tvrdilo da nedostatak finansijskih sredstava i administrativne procedure usporavaju završetak izgradnje ovoga kapitalnog projekta. Premijer Nihad Uk iznio nove razloge, koji su, u najmanju ruku, zabrinjavajući

 

 

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk  je prije nekoliko dana, na panelu „Vizija razvoja Kantona Sarajevo“, šokirao publiku, ali i medije prisutne na skupu, izjavom kako je izgradnja nove zgrade Akamedije scenskih umjetnosti primjer korumpiranosti i loših praksi u prošlosti.


Naveo je kako se, prilikom analize trenutnog stanja izgradnje ovoga objekta, utvrdilo niz ozbiljnih građevinskih propusta i sa prizvukom korupcijskog djelovanja, koja postavljaju pitanje dalje budućnosti ovoga važnog projekta za Sarajevo i BiH.

 

Dilema je, naveo je premijer UK, da li će se ova zgrada zbog tih propusta uopće moći staviti u funkciju.

 

Podsjećamo, nakon 12 godina od početka izgradnje nove zgrade Akademije scenskih umjetnosti, završetak radova se očekivao 2022. godine. Kako se ranije navodilo, brojni administrativni, kao i finansijski problemi godinama su usporavali izgradnju objekta, čija je ukupna vrijednost procijenjena naoko 10  miliona KM. 


Nedostatak novčanih sredstava, kao i mnoge administrativne prepreke usporile su, tvrdilo se sve donedavno, završetak izgradnje zgrade Akademije scenskih umjetnosti. Tako je, kako bi se osigurao završetak građevinskih radova do kraja 2021. godine, u budžetu Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade bilo planirano novo kreditno zaduženje od 3,5 miliona KM.


- Prema informacijama koje su nam dostavili izvođači, taj iznos je dostatan za sve građevinske radov - izjavila je 2021. godine tadašnja ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Melika Husić-Mehmedović.

 

Kako je bilo planirano, nova zgrada Akademije scenskih umjetnosti na Skenderiji će osim kabineta posjedovati i prateće prostorije, malu i veliku scenu, vježbaonicu za glumu, prostorije za postprodukciju, kao i mali TV studio. Nove prostorije od velikog su značaja za adekvatno obrazovanje budućih producenata, scenarista, režisera i glumaca. Prostiraće se na 5.500 kvadratnih metara, od čega je 4.600 kvadrata namijenjeno studentima i nastavnicima.

 

Međutim, današnje izjave, naročito tvrdnje o mogućoj korpuciji, novog premijera KS bacaju novo svijelo na čitavu priču o izgradnji ovoga objekta.

 

Nakon svega ovoga, javnost u Sarajevu ima pravo da sazna pravu istinu zašto je došlo do zastoja u završetku radova na ovome objektu.

 

Nadamo se da na te informacije nećemo čekati preko 10 godina, kao što smo čekali izgradnju ovoga kapitalnog objekta za razvoj kulturne scene u Sarajevu.

 

(DEPO Portal/ak)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 33

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još