Određena vrsta hrane može da poboljša i doprinese njihovom bržem izlečenju i smirivanju, dok s druge strane pogrešan odabir namirnica može da izazove trajna pogoršanja. Broj obroka u toku dana treba da bude od pet do šest,.
Odolite vrućem hljebu
Žitarice su svakako neophodan izvor energije, ali i kod proizvoda od žitarica treba napraviti selekciju te tako nikako ne biste smijeli da jedete vruć hljeb i peciva od bijelog brašna. Izbjegavajte i crni hjleb sa semenkama, integralni hljeb sa sjemenkama, integralni tost, kao i integralnu testeninu. Namirnice koje će prijati vašim organima za varenje su prepečeni bijeli hljeb, tost, testenine, pirinač i griz.Skinite kožicu sa piletine
Tipična ishrana ovih krajeva podrazumjeva konzumiranje velikih količina mesa, koje mogu biti uzročnik ili dalje pogoršati tegobe gastrointestinalnog trakta. Umjesto teških mesa poput svinjetine, jagnjetine, prasetine, piletine sa masnom kožicom, sušenih mesa, divljači, mesnih prerađevina, a naročito kobasica, slanine, čvaraka i sličnog, izaberite nešto posniju varijantu. Dobro je da se na tanjiru nađe neko posno mlado meso poput teletine, piletine, a što se tiče ćuretine, ograničite se na bijelo meso. Takođe izbjegavajte stariju junetinu i masnije delove govedine.
Birajte mladi sir
Zbog svojih nutritivnih sastojaka nikako ne treba da isključite mlijeko i sve mliječne proizvode. Možete konzumirati kiselomlečne proizvode, mladi sir, a u zavisnosti od toga kakav vam je holesterol i da li imate koji kilogram viška, dozvoljen vam je i kajmak.
Jedite kompote
Kako ide hladniji period godine lokalnog sviježeg voća je sve manje, te je idealno vrijeme da počnete da jedete razne kompote.
Svježe povrće ne prija
Krompir, šargarepu, lisnato povrće samo sa mekim listovima, mladi spanać, blitvu (odstraniti rebro), tikvice (odstraniti semenke) možete jesti u vidu pirea. Tako će varenje biti dodatno olakšano, a činjenica je da ne prija svako svježe povrće.
Nije svaka riba zdrava
Uprkos uvreženoj pretpostavci da je konzumiranje ribe i morskih plodova zdravo, ljudima koji boluju od gastritisa i sličnih oboljenja ovakva hrana nikako ne prija. Međutim, riba može imati blagotovorno dejstvo ako birate one vrste koje su manje masne, kao što su oslić, bakalar, list ili pastrmka i pripremite ih bez masnoća, na lešo ili na gradele. Tovljene ribe poput šarana ili lososa, koje su masnije, jačeg ukusa i mirisa, treba izbjegavati. Pohovanje, prženje ili priprema ribljih salata sa masnim dresingama od majoneza treba zaobići u potpunosti, baš kao i školjke i plodove mora,savjetuju stručnjaci.
Kuvana jaja su dozvoljena
Ljudi koji boluju od gore navedenih oboljenja često potpuno izbacuju jaja iz svoje ishrane. Međutim ukoliko nisu u obliku majoneza i masnih preliva, jaja se mogu konzumirati barena ili pripremana bez ulja. Zamka se krije i u jelima poput musake, gde se jaja vežu za masnoću iz mesa, te ovakva jela treba izbjegavati.
Umjereno sa slatkišima
Slatkiše ne morate u potpunosti proterati sa svog stola, ali je uputno da ograničite njihov unos. Kako sadrže mali broj vlakana, slatkiši su često odgovorni za nadimanje.
Nikako alkohol
Alkohol izbjegavajte u akutnoj fazi ili ga u fazi liječenja potpuno ukinite, kao i veštačka bezalkoholna pića, kola pića i energetska pića.
(BLIC/BLIN/DEPO/ds)
PODIJELI NA
Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook