KO JE BIO SULEJMAN II OD IBRAHIMA

Otac mu je bio najluđi turski sultan, majka Srpkinja: Proveo je 46 godina u kavezu, a imao je samo jedan cilj

Nedjeljni magazin01.04.23, 18:41h

Otac mu je bio najluđi turski sultan, majka Srpkinja: Proveo je 46 godina u kavezu, a imao je samo jedan cilj
Sve vrijeme ili preciznije rečeno u vremenskom intervalu od 46 godina - Sulejman je proveo u kavezu poput svog oca Ibrahima, za kog mnogi veruju da je tu i izgubio razum. Ovo je u stvari bio zatvor za prinčeve i potencijalne pretendente na prijesto, koji se nalazio u okviru harema Topkapi palate

 

 


Sulejman II od Ibrahima je bio sultan koji je prije stupanja na prijesto proveo 46 godina u kavezu, zatvoru za prinčeve.


Rođen 1642. godine od oca Ibrahima Ludog i majke Srpkinje Katarine, kasnije Salihe Dilašub sultanije, princ Sulejman nije imao sretnu mladost i odrastanje. Njegov stariji brat Mehmed IV je došao na vlast dok su obojica bili djeca, a nakon što je njihov otac utamničen i pogubljen.


Da stvar bude komplikovanija, vladavina njegovog brata je bila druga najduža u istoriji Osmanskog carstva.


Sve vrijeme ili preciznije rečeno u vremenskom intervalu od 46 godina - Sulejman je proveo u kavezu poput svog oca Ibrahima, za kog mnogi veruju da je tu i izgubio razum. Ovo je u stvari bio zatvor za prinčeve i potencijalne pretendente na prijesto, koji se nalazio u okviru harema Topkapi palate.

 

sultan-ibrahim-otac-sulejmana-ii

Sultan Ibrahim, otac Sulejmana II, Wikipedia


Međutim, nakon druge bitke na Moharaču tokom 1687. godine i poraza koji je turska vojska pretrpjela, carstvo je zapalo u krizu. Najviši zvaničnici su u tajnosti riješili kako je vrijeme da sultan Mehmed IV, ode. To je i učinjeno uz pomoć Janjičara, nakon čega je zatvoren i odveden u Adrijanopolj, gdje umire. Umjesto njega na prijesto se popeo sultan Sulejman II od Ibrahima.


Vrijeme provedeno u zatvoru na njega je uticalo drugačije nego na njegovog oca, a umjesto mentalnih problema u njemu je rasla ambicija. Stoga je vrlo brzo sproveo niz reformi koje su doprinijele stabilizaciji stanja u carstvu, a dio zasluga za ovo se svakako pripisuje i njegovom veziru Mehmed-paši. Ohrabren ovim početnim uspjesima, dao je sebi zadatak da njegovo ime ostane upamćeno u istoriji, kao što je to bilo u slučaju njegovog pretka Sulejmana Veličanstvenog.

 

sulejman-ii

Sulejman II, Wikipedia


To se nikada nije desilo, prije svega jer je njegovo zdravstveno stanje bilo izuzetno loše. Ali i zato što je njegova vojska ubrzo počela da niže poraz za porazom - prvo u Ugarskoj, a zatim i u Dalmaciji. Do 1689. godine, Osmanlije su redom izgubile i sljedeće gradove: Beograd, Smederevo, Herceg Novi i Niš. Interesantno je da je o padu spomenutog bokeškog grada pisao čak i Njegoš u svom djelu "Gorski vijenac".


Iako je već sljedeće godine, vezir Mustafa-paša reorganizovao vojsku i uz pomoć tartarske armije uspio da ponovo vrati Beograd, Niš i Smederevo, kao i da zabilježi uspjehe u Transilvaniji i Albaniji, već 1691. godine je doživio strahovit poraz u bici kod Slankamena u kojoj je i ubijen.


Djelovalo je kao da ne može biti gore, a onda je stilga i vijest da je Sulejman II pao u komu iz koje se više nije ni probudio. Zli jezici su šaputali da se upravo mrtav približio najviše što je mogao Sulejmanu Veličanstvenom, jer je krajem juna 1691. godine sahranjen u njegovoj blizini.

 

 

(Stil.rs/DEPO PORTAL/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 34

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još