Ništa od pristanka

Lendo: Neću dati saglasnost na odluku o imenovanju Vlade FBiH

Front31.03.23, 12:50h

Lendo: Neću dati saglasnost na odluku o imenovanju Vlade FBiH
- Također, nisam potpisao ovu Odluku zato što je donesena mimo Ustava i zakona i bez saglasnosti dva potpredsjednika kako je to Ustav Federacije BiH regulisao. Pokazat ću vam kako ta Odluka izgleda bez potpisa potpredsjednika jer je predsjednica Federacije Lidija Bradara izignorisala nas dvojicu

 

 

 

Potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo danas nije potpisao Odluku o imenovanju Vlade Federacije BiH jer, prije svega, u njenom predloženom sastavu nema nikog iz Stranke demokratske akcije za koju kaže da je pobjednička stranka na Općim izborima 2022. godine.


Tvrdi da su "pobjednici izbora oni koji su dobili većinu u Domu naroda Parlamenta FBiH".


- Također, nisam potpisao ovu Odluku zato što je donesena mimo Ustava i zakona i bez saglasnosti dva potpredsjednika kako je to Ustav Federacije BiH regulisao. Pokazat ću vam kako ta Odluka izgleda bez potpisa potpredsjednika jer je predsjednica Federacije Lidija Bradara izignorisala nas dvojicu. Sama je donijela Odluku koju namjerava uputiti u Predstavnički dom Parlamenta FBiH na usvajanje – kazao je Lendo.


Novinarima je pokazao kako treba izgledati po njegovim riječima ispravna odluka koja treba sadržavati tri potpisa, predsjednika i dva potpredsjednika FBiH.


- Treći razlog što nisam dao saglasnost je taj što ne znam ljude koji su predloženi kao ministri. Znam jednog čovjeka iz Tešnja i znam da je dobitnik Zlatnog ljiljana i da je čestit, dobar i radan. Sutra bi za njega potpisao da bude ministar u Vladi. Druge ljude ne znam i nisam imao priliku ni da pročitam o kome se radi – rekao je Lendo.


Poručio je da se ova situacija oko imenovanja Vlade FBIH može riješiti jedino kako je i rekao visoki predstavnik u BiH da se dogovore između sebe predsjednici SDA, HDZ i SDP-a, Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Nermin Nikšić.


- Pozivam da do 6. aprila, krajnjeg roka za formiranje Vlade, Izetbegović, Čović i Nikšić sjednu i predlože nova imena i da to potpišemo da građani od 6. aprila imaju novu Vladu u protivnom nema nove Vlade - kategoričan je Lendo.


(FENA/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 67

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još