rudari ne odustaju

Nakon probijanja policijskog kordona i blokade autoputa, desio se i prvi incident

Front31.03.23, 14:17h

Nakon probijanja policijskog kordona i blokade autoputa, desio se i prvi incident
Mogu se čuti i najave da će rudari na M-17 ostati do deblokade računa RMU Zenica

 

13.41 - Kako su i najavili, rudari rudnika mrkog uglja Zenica, blokirali su i alternativnu cestu prema Zenici, i to preko naselja Perin Han, javlja Avaz s lica mjesta.


Nekoliko desetina rudara je izašlo na cestu i bukvalno su sjeli na put, kako bi blokirali prolazak automobila.


Tako je došlo i do prvog incidenta, kada se muškarac automobilom zaletio na rudare. Na svu sreću, niko nije povrijeđen, a eskalaciju sukoba spriječili su specijalci MUP-a Zeničko-dobojskog kantona.


Podsjetimo, rudari su već sedam dana u štrajku jer im nisu isplaćene plaće zbog blokade računa.

 

12:34 -  Zenički rudari probili su policijski kordon na magistralnom putu M-17, u naselju Perin Han, kod kuće zeničkog gradonačelnika Fuada Kasumovića, a ovom prilikom niko nije povrijeđen.


Rudari su u razgovoru s policijom dali obećanje da neće napadati privatnu imovinu gradonačelnika Kasumovića.


Zaustavili su se na kružnom toku, na isključenju za autoput A1 koridora VC, gdje će čekati odluku o deblokadi računa zeničkog rudnika.


- Ja sam od 10 sati samo rudar - poručio je u kratkom obraćanju okupljenim predsjednik Sindikata rudnika Zenica Elvedin Avdić.


On je istakao kako su proteklih dana i danas sve do 10 sati pokušavali naći rješenje, ali da Sindikat više ne vodi proteste.


Zeničkim su se rudarima ponovno pridružili i predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine Sinan Husić te predsjednik Sindikata rudnika Kreka Zuhdija Tokić.


Rudari RMU Zenica su odlučili danas blokirati magistralni put M-17, a za nastalu situaciju u rudniku najodgovornijom osobom smatraju gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića.


Od prošlog petka su stupili u radnički neposluh te prekinuli proizvodnju, tražeći deblokadu računa zeničkog rudnika, kako bi mogli dobiti plate, a dio njih je i štrajkovao glađu.

 


11:29 - Rudari RMU Zenica blokirali su magistralni put M-17, iako je predsjednik  Sindikata tog preduzeća Elvedin Avdić od njih maloprije zatražio da završe sve aktivnosti i vrate se u Dom rudara.

 

Podsjećaju da se gradonačelnik Fuad Kasumović, kao najodgovornija osoba za nastalu situaciju u RMU Zenica, ne oglašava od prošlog petka, kada su stupili u radnički neposluh te prekinuli proizvodnju, i da su primorani na ovakav potez.

 

Mogu se čuti i najave da će rudari na M-17 ostati do deblokade računa RMU Zenica.

 

Podsjećanja radi, predsjednik Sindikata rudnika Zenica Elvedin Avdić rekao  je jutros u 10 sati da Sindikat prekida sve aktivnosti na organizaciji protesta, jer su  "pokušali sve da razriješe situaciju u vezi sa deblokadom računa tog preduzeća".

 

Donijeli su, kaže, odluku da se povlače u prostorije u Domu rudara, ali su rudari odbili takvu odluku i krenuli u defile Zenicom, skandirajući poruke gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću. 

 

Podsjećaju i da se ne postupa po zaključcima Gradskog vijeća Zenica, koje je jučer jednoglasno izglasalo deblokadu računa RMU Zenica.

 

- Samo je jedan, onaj kojeg ne vidimo, a molimo ga, odgovoran  ako se nešto desi u zeničkom rudnicima i  ako ovi rudari ostanu bez posla - kazao je Avdić  

 


(FENA/ AVAZ/DEPO PORTAL/jk)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 53

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još