ne igrajte se sa zdravljem

Sa rakom se bori veliki dio populacije, a obolijevaju sve mlađi pacijenti! Evo koji simptomi upućuju na mijelom

Hronika30.03.23, 11:25h

Sa rakom se bori veliki dio populacije,  a obolijevaju sve mlađi pacijenti! Evo koji simptomi upućuju na mijelom
Praksa je pokazala da je liječenje i do pedeset posto uspješnije ako se bolest otkrije na vrijeme, još na razini primarne zdravstvene zaštite

 

 

 

Svaka stota dijagnoza karcinoma na svijetu odnosi se na multipli mijelom, teški i rijetki oblik raka krvi od kojeg obolijeva sve više mladih. Oko 1330 građana Hrvatske trenutačno se bori s ovom bolešću koja ima jedan od najdužih perioda od pojave prvih simptoma do dijagnosticiranja.

 

Praksa je pokazala da je liječenje i do pedeset posto uspješnije ako se bolest otkrije na vrijeme, još na razini primarne zdravstvene zaštite, piše Živim.

 

Dosad se bolest uglavnom vezala za stariju populaciju, uz prosjek dijagnosticiranja sa 69 godina, no u posljednje vrijeme otkriva se i kod sve većeg broja mlađih pacijenata - najmlađem oboljelom u Hrvatskoj bolest je dijagnosticirana sa svega 24 godine. Naime, nespecifičnost simptoma, od kojih su najčešći umor, infekcije, anemija, bolovi u kostima i prijelomi kostiju, razlog je postavljanja dijagnoze u trenutku kada je bolest već napredovala.

 

Međunarodni dan multiplog mijeloma obilježava se svakog posljednjeg četvrtka u ožujku, ove godine s fokusom na individualne priče i kvalitetu života pacijenata. Pozornost se usmjerava i na prepoznavanje simptoma.

 

Na mijelom posumnjajte ako postoje ovi simptomi:

 

 

- dugotrajni bolovi u leđima i kostima

- opća slabost i umor

- ponavljajuće i dugotrajne infekcije (pluća, mjehura)

- povišena sedimentacija eritrocita

- oslabljena funkcija bubrega

 

- krvarenje iz nosa i neobjašnjive modrice

 

Ostatak teksta čitajte ovdje

 

(Živim, DEPO PORTAL/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!