video/ NAKON DANAŠNJE SJEDNICE ZD PSBIH

Ćudić: 'Čestitam kolegama... Pokazali smo izuzetnu zrelost, ulazimo u ozbiljniju eru državnog nivoa'

Front29.03.23, 19:59h

Ćudić: 'Čestitam kolegama... Pokazali smo izuzetnu zrelost, ulazimo u ozbiljniju eru državnog nivoa'
Ćudić je, istovremeno, podsjetila da su prethodni budžeti, odnosno budžet za prošlu godinu usvojen 30. juna 2022. godine, a da budžet za 2021. nikada nije usvojen, dok je budžet za 2020. godinu usvojen još kasnije u julu te godine

 

 

 

 

Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Sabina Ćudić pozdravila je usvajanje Prijedloga zakona o dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH i Prijedloga zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu po hitnom postupku.


- Ovu priliku koristim da čestitam kolegama koji su pokazali izuzetnu zrelost i jačanje institucija države BiH, mogućnošću da zaista jednoglasno usvojimo izmjene zakona koji sprječava povišicu naših plata – kazala je novinarima Ćudić.


Dodala je kako to pokazuje da "ulazimo u jednu, ipak, malo ozbiljniju eru državnog nivoa“.


Ćudić je, istovremeno, podsjetila da su prethodni budžeti, odnosno budžet za prošlu godinu usvojen 30. juna 2022. godine, a da budžet za 2021. nikada nije usvojen, dok je budžet za 2020. godinu usvojen još kasnije u julu te godine.


- Ako pogledamo stepen povišica državnog budžeta on je rastao sa stopom u 2020. od tri posto, 2022. od osam posto, a sada imamo povišicu državnog budžeta od 23 posto – precizirala je Ćudić, navodeći kako su pritom najveći dobitnici povećanja budžeta upravo Oružane snage BiH, uključujući Graničnu policiju BiH, policijske snage…


Napokon će, kako je istaknula, uposlenici državnih institucija u poređenju sa svim drugim nivoima vlasti postati konkurentni.


Ćudić smatra da je sve to "dokaz povećane ambicije države BiH, pa i na evropskom putu, ali i u jačanju onih institucija koje istinski jesu simbol države".


- Naš uslov jeste bilo sprečavanje povišice plata izabranim i imenovanim dužnosnicima, a povećanje plata onima kojima je to najpotrebnije i preponosna sam što smo osigurali i podršku koalicionih partnera da svi zajedno, jednoglasno, izglasamo ove izmjene – poručila je Ćudić.

 


(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 22

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još