U Skenderiji od 12. do 17. aprila

'Sarajevski sajam knjiga i učila' ove godine u većem prostoru, pod motom 'Autorska prava i slobode'

Kultura29.03.23, 18:37h

'Sarajevski sajam knjiga i učila' ove godine u većem prostoru, pod motom 'Autorska prava i slobode'
Više od 4.500 kvadratnih metara Skenderije je na raspolaganju ovom sajmu - s okruglim stolovima, prezentacijama, koje će biti pod 'kišobranom' ovogodišnje teme "Autorska prava i slobode". Okrugli sto s ekspertima o toj temi biće održan 13. aprila i to pod pokroviteljstvom UNESCO-a i Vijeća Evrope

 

 


"Autorska prava i slobode" moto je pod kojim će od 12. do 17. aprila biti održan ovogodišnji Sarajevski sajam knjiga i učila u Centru Skenderija.


Direktor KJP "Skenderija" Damir Petrinić istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije da će više od 33 posto od ukupnog kapaciteta Skenderije biti dodatno stavljeno u funkciju i na raspolaganje sajmu.


- Više od 4.500 kvadratnih metara Skenderije je na raspolaganju ovom sajmu - s okruglim stolovima, prezentacijama, koje će biti pod 'kišobranom' ovogodišnje teme "Autorska prava i slobode". Okrugli sto s ekspertima o toj temi biće održan 13. aprila i to pod pokroviteljstvom UNESCO-a i Vijeća Evrope - naveo  je Petrinić.


On je istakao da će u sklopu Sajma biti obilježen Svjetski dan knjige, autorskih prava, kao i Svjetski dan umjetnosti.


Pored toga, bit će održano više desetina raznih izložbi posvećenih autorima, oblikovanju knjige i umjetnosti, a također će na Sajmu knjige dodatni sadržaj biti posvećen i elektronskom izdavaštvu.


Predsjednik Programskog savjeta Sajma knjiga Ibrahim Spahić smatra da je Sajam knjige po mnogočemu specifičan, između ostalog i kontinuitetu trajanja te da za njega nema zamjene.


- Samo su "Sarajevska zima" i Sarajevske večeri poezije starije od Sajma knjiga. Ovo nije sajam kao drugi sajmovi - kazao je Spahić.


On je predstavnicima medija također najavio da će ove godine imati do sad najbolje uslove za rad.


Otvaranje Sarajevskog sajma knjiga i učila zakazano je za 12. april sa početkom u 12.00 sati u dvorani "Mirza Delibašić". Cijena karte za posjetioce je jedna KM.

 

(FENA/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!