NAKON DANAŠNJE SJEDNICE SENATA UNSA

Rektor Škrijelj pojasnio detalje oko oduzimanja profesorskog zvanja Sebiji Izetbegović na dva fakulteta u Sarajevu

Hronika29.03.23, 17:46h

Rektor Škrijelj pojasnio detalje oko oduzimanja profesorskog zvanja Sebiji Izetbegović na dva fakulteta u Sarajevu
Kako je nakon sjednice Senata saopćio rektor UNSA prof. dr. Rifat Škrijelj, radi se o odluci od 29. januara 2014. godine kojom je Izetbegović na Medicinskom fakultetu dobila zvanje redovne profesorice 'Ginekologije i akušerstva' i odluci od 7. maja 2014. godine, kojom je zvanje redovne profesorice dobila na Fakultetu zdravstvenih studija na predmetima – 'Zdravstvena njega reproduktivnog zdravlja i porodiljstvo' i 'Zdravstvena njega žena'

 

 


Senat Univerziteta u Sarajevu (UNSA) danas je na redovnoj sjednici, između ostalog, razmatrao i akademski status Sebije Izetbegović, redovne profesorice Medicinskog fakulteta i Fakulteta zdravstvenih studija UNSA i donio odluke kojima su stavljene van snage dvije odluke iz 2014. godine, kojima je Izetbegović bila izabrana u zvanje redovne profesorice u sklopu spomenute dvije organizacione jedinice UNSA.  


Kako je nakon sjednice Senata saopćio rektor UNSA prof. dr. Rifat Škrijelj, radi se o odluci od 29. januara 2014. godine kojom je Izetbegović na Medicinskom fakultetu dobila zvanje redovne profesorice 'Ginekologije i akušerstva' i odluci od 7. maja 2014. godine, kojom je zvanje redovne profesorice dobila na Fakultetu zdravstvenih studija na predmetima – 'Zdravstvena njega reproduktivnog zdravlja i porodiljstvo' i 'Zdravstvena njega žena'.   


Po njegovim riječima, za stavljanju van snage spomenute dvije odluke glasalo je 30 članova Senata, a osam je bilo suzdržanih, dok su četiri člana Senata glasala protiv.


Škrijelj je u tom kontekstu podsjetio na raniju odluku Senata kojom je Sebiji Izetbegović poništeno akademsko zvanje magistra medicinskih nauka.


- Senat UNSA je na 34. vanrednoj sjednici, 6. marta donio odluku kojom je usvojio izvještaj devetočlane Komisije, prihvatio Izvještaj o dokumentaciji prikupljenoj u vezi s postdiplomskim studijem prof. Sebije Izetbegović, te zadužio rektora UNSA da donese rješenje kojim će se brisati upis u Matičnu knjigu magistranata Medicinskog fakulteta i to upis pod rednim brojem 437. na ime Izetbegović dr. Sebija – naveo je Škrijelj.


Dodao je kako je ta odluka provedena, te da je rješenje u vezi s tim potpisao 9. marta, nakon čega je upućeno za objavljivanje u Službenim novinama.


Škrijelj je nadalje naveo kako su "današnje odluke o stavljanju van snage odluka o izboru Izetbegović u zvanje redovne profesorice normalan slijed i obaveza UNSA da taj proces dovede do kraja".


Referirajući se na potonje odluke Senata UNSA, naveo je kako se, zapravo, radi o nastavku postupanja UNSA u ovom slučaju, podsjećajući kako su te odluke današnjim danom stupile na snagu, te da će biti dostavljene zainteresiranim stranama.


Budući da je Senat UNSA nadležan da odlučuje o akademskim pitanjima u vezi izbora u akademska zvanja i drugim stručnim pitanjima, odluke su konačne, a, u skladu s utvrđenom procedurom, protiv spomenutih odluka mogu se pokrenuti parnični postupci pred nadležnim sudom u Sarajevu u roku od 30 dana od dana njihovog prijema.

 

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 39

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još