UPUTIO ŽALBU OMBUDSMENU ZA LJUDSKA PRAVA BIH

Fatmir Alispahić: Ja sam hadžija, moje troje djece pohađaju nastavu i poste! Nikada ne bismo ograničavali druge...

Hronika29.03.23, 14:36h

Fatmir Alispahić: Ja sam hadžija, moje troje djece pohađaju nastavu i poste! Nikada ne bismo ograničavali druge...
Moje troje djece pohađaju nastavu i poste, i nikada nam ne bi naumpalo da svojim postom ograničavamo ili određujemo prava i slobode onih koji ne poste, naveo je Alispahić

 

 

Književnik Fatmir Alispahić uputio je Žalbu Ombudsmenu za ljudska prava BiH povodom Inicijative o skraćenju časova u osnovnim i srednjim školama za vrijeme trajanja mjeseca ramazana, koja je usvojena na Skupštini Kantona Sarajevo 29.3.2023. godine, a kojom se krši Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini.


Alispahić se protivi ovoj odluci.


- Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo usvojili su danas (29.3.2023.) Inicijativu o skraćenju časova u osnovnim i srednjim školama za vrijeme trajanja mjeseca ramazana, čime je zadužena Vlada KS i Ministarstvo za odgoj i obrazovanja KS da – „skrati trajanje časova od 29. marta do 24. aprila i omogući svim učenicima i radnicima pravo na slobodno vrijeme iftara tokom trajanja mjeseca ramazana“.
 

Molim vas za hitnu reakciju, budući da se radi o očiglednom kršenju Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini, koji u Članu 2.  Stav 1.  definira Diskriminaciju – napisao je Alispahić u svojoj žalbi.
 

- Skraćivanjem nastave zbog ramazana, u osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevu, dogodila bi se diskriminacija prema djeci (ali i školskom osoblju) koja imaju pravo na puni nastavni kapacitet, a što Zakon definira kao diskriminaciju koja - „označava svako isključivanje, ograničavanje, davanje prednosti, izostavljanje ili svako drugo razlikovanje koje je zasnovano na religiji ili uvjerenju, a koje ima cilj ili se njime može postići - direktno ili indirektno, namjerno ili nenamjerno - ukidanje ili umanjivanje priznanja, jednakog uživanja i ostvarivanja ljudskih prava i osnovnih sloboda u građanskim, političkim, ekonomskim, socijalnim i kulturnim stvarima“. 
 

Odluka Skupštine Kantona Sarajevo u suprotnosti je i sa  Članom 4.  Ovog Zakona, koji precizira:  „Svako ima pravo na slobodu vjere i uvjerenja, uključujući slobodu javnog ispovijedanja, odnosno neispovijedanja vjere“ - a čime je ugrožena jednakost učenika i radnika koji imaju pravo na „neispovijedanje vjere“.
 

Budući da se radi o Odluci kojom se krši Zakon, i koja je štetna po društvene imperative zajedništva i tolerancije, molim vas da se što prije obratite nadležnim tijelima i sugerirate da se ova Odluka opozove – naveo je Alispahić u žalbi, te na kraju dodao:
 

- Dozvolite i nešto lično: Ja sam hadžija. Moje troje djece pohađaju nastavu i poste, i nikada nam ne bi naumpalo da svojim postom ograničavamo ili određujemo prava i slobode onih koji ne poste – zaključuje se u žalbi upućenoj Ombudsmenu za ljudska prava BiH.


(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 112

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još