RIJEČ STRUKE

Prognoze nisu dobre, Hadžić tvrdi: Kamatne stope će rasti, sada ne bih rješavao stambeno pitanje, zarobio bih se za cijeli život

Biznis Klub29.03.23, 12:42h

Prognoze nisu dobre, Hadžić tvrdi: Kamatne stope će rasti, sada ne bih rješavao stambeno pitanje, zarobio bih se za cijeli život
Hadžić kaže da generalno stanovništvo u BiH svoje dohotke, naknade, plate i penzije najviše troše na hranu

 

 

Ekonomista Faruk Hadžić za N1 je analizirao trenutnu ekonomsku situaciju koja uslovljava život građana u Bosni i Hercegovini. Između ostalog je poručio da će kamatne stope i dalje rasti kako bi se ublažila inflacija te da iz tog razloga u ovom trenutku ne bi rješavao stambeno pitanje.


Hadžić je kazao da svjedočimo rekordnoj inflaciji koja je u Bosni i Hercegovini znatno veća nego u ostalim zemljama.

 

- I ovi proteste koje gledamo u drugim zemljama su pokazatelj da ljudi traže jednostavno ono što im pripada. Njihova nominalna plata je možda rasla, ali realna nije. I šta se može kupiti s tim novcem koji se dobije. Realna plata u BiH je smanjena, a nominalna je rasla. Dakle, svako od nas ako je dobio i neko čak manje povećanje plata ne može više kupiti isto proizvoda i platiti usluga kako se možda moglo prije nekoliko godina. I to je sada najveći problem - naveo je Hadžić.

 

Podsjetio je i na upozorenje koje je prošle godine poslao entitetskim vladama rekavši im da moraju reagovati.

 

- Rekordni rast poreskih prihoda do kojeg će doći prošle godine smo najavljivali i na kraju smo došli do toga da je bilo 2,6 milijardi KM više prikupljenih poreza. To je trebalo vratiti građanima, privredi i radnicima na vrijeme, jer što smo duže čekali sada je teže. Imamo sada paradoksalnu situaciju, opet je jučer u Domu naroda Parlamenta BiH bilo govora o akcizama da li će doći na dnevni red ili ne. Poznat je stav, nas struke, da su se akcize trebale ukinuti jer bi tada došlo do dosta manjeg rasta cijena u BiH. Međutim, mi sada liječimo posljedice takve jedne katastrofalne odluke vlada u BiH, jer nismo se odrekli privremene naplate akciza od 250 miliona KM. Manje bi samo naplatili dodatnog poreza ne bismo ugrozili budžete, a danas je samo u Federaciji BiH potrebno ove godine izdvojiti  600 miliona KM više za penzije, ali ne da bi one bile veće već da bi se samo pokrio ovaj aspekt inflacije. I to su loše odluke gdje ćemo danas morati puno izdvojiti za različite kategorije stanovništva - pojasnio je Hadžić.

 

Smatra da kod političara koji donose odluke nema apsolutne spremnosti da se ova situacija promijeni.

 

- Da napravite anketu i pitate da li se u Federaciji BiH trebaju smanjiti doprinosi svi bi rekli da treba, ali niko neće reći kad će se to desiti. To pravi veliki problem, jer prema mom mišljenju i da danas smanje doprinose na neki niži nivo to bi opet stupilo na snagu 1. januara i to je predug period za čekanje - dodao je.

 

Kaže da generalno stanovništvo u BiH svoje dohotke, naknade, plate i penzije najviše troše na hranu.

 

- Upravo je u kategoriji hrane došlo do najvećeg poskupljenja u BiH. Vi imate nekakav zbirni indeks potrošačkih cijena kojim se mjeri inflacija i on uzima 610 različitih proizvoda u rangu od nekih 12 procenata. Međutim, rast cijena hrane je dosta veći i problem nastaje kada se većina dohotka troši na hranu, a mali rast je dovoljan da utječe na vaš dohodak da možete manje kupiti jer morate jesti, ali ne morate možda nekakve druge stavke koristiti kako biste napravili uštedu - naglasio je Hadžić.

 

Zatim je istakao da se često inflacija pogrešno shvata.

 

 

 


- Građani, a i novinari me pitaju kada će biti kraj inflacije i kada će se cijene vratiti na prethodni nivo. Treba istaći da to zapravo nije kraj kada se cijene vraćaju već da se inflacija toliko uspori i da sporo raste, a da se u međuvremenu pruži prilika platama, penzijama i svemu onome što je izvor prihoda građanima, da se povećaju i to će onda biti kraj inflacije. Mi ove godine bilježimo već usporavanje, statistički ćemo to vidjeti tek od marta i aprila, ali i dalje cijene rastu. Dodatno usporavanje inflacije će umnogome značiti od toga kako će vlade SAD-a i Evropske unije reagovati i hoće li i dalje povećavati kamatne stope. To je nažalost jedini mehanizam u ovom trenutku, podizanje kamatnih stopa da bi se obuzela inflacija. Međutim, mi sada imamo situaciju da one još nisu dovoljno povećane da bi se inflacija izbrisala i sada smo u nekom međuprostoru. Imamo još visok nivo inflacije, a ne možemo tako brzo povećavati kamatne stope, jer bi se ugrozio finansijski sistem. Zato će sada biti jako teška odluka – ako se nastavi podizanje kamatnih stopa može doći do finansijske krize, a ako se zaustavi, onda će inflacija još biti tu - naglasio je Hadžić.

 

Istakao je da trenutno inflacija iznosi oko 12, možda nešto više procenata te da to ne znači da cijene ne rastu.

 

- One će i dalje rasti, ali dosta sporije. U prvom nekakvom udaru prošle godine cijena piletine je povećana sa osam na 12 KM, to je kada gledate u nekom procentu povećanje od 50 posto, a ako danas imaste povećanje od jedne KM, cijene i dalje rastu, ali je to povećanje od nekih 8,3 posto otprilike i to vam pokazuje da cijene rastu, ali sporije. Generator inflacije u BiH su većinom plate i one trebaju rasti, ali pošto država ima rekordne naplate poreza to se odlikuje onda povećanjem i inflacije. Naprimjer, ako vama poslodavac poveća platu za 100 KM, to je onda 70 KM poreza državi. Dakle, ako bi se smanjio taj porez onda bi se značajno usporila i inflacija. Vrlo je bitno u slučaju bilo kakvog dolaska krize što više ojačati ekonomiju, dati priliku preduzećima da mogu biti što stabilnija i odgovoriti na jedan takav izazov - mišljenja je Hadžić.

 

Naglasio je da je dosta građana imalo određenu ušteđevinu, ali smatra da je to više problem naše dijaspore.

 

- Koja je imala određenu ušteđevinu i kako je krenuo rast cijena, oni su bili popriličan generator napuhavanja ovog balona u segmentu nekretnina čime su napravili veliku štetu nama u BiH. Svako ko me pitao krajem 2021. godine da li treba fiksirati kamatne stope i da li će one rasti – svima sam rekao da fiksiraju kredit, jer će doći do promjene varijabilne kamatne stope koja će u velikoj mjeri utjecati na otplatu. To je u tom trenutku bila ispravna situacija, ali sada moram reći da kamate generalno rastu i ja da moram sada rješavati stambeno pitanje, u ovom trenutku ga ne bih rješavao. Prvo, toliko su napuhane cijene nekretnina, a drugo je to da su otplate kredita jako skupe i zarobio bih se cijeli život za otplatu nekretnine -  zaključio je Hadžić u razgovoru za N1

 

(DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 23

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još