drastično poskupljenje

Roditelji ogorčeni, vrtić poskupio više od 100 KM

Hronika29.03.23, 09:49h

Roditelji ogorčeni, vrtić poskupio više od 100 KM
Dodaju da za visoku cijenu koju plaćaju ne dobijaju kvalitet na tom nivou i tvrde da se krši zakon u pogledu broja djece koja smiju da budu u jednoj grupi

 

 

 

Roditelji djece koja borave u privatnom vrtiću "Anđeo" u Banjaluci ogorčeni su drastičnim poskupljenjem i ponašanjem vlasnika vrtića, zbog čega su se obratili nadležnima, dok s druge strane iz uprave ovog vrtića poručuju da je suvišno komentarisati ovo poskupljenje.


Prema riječima roditelja, oni su se obratili gradskim i republičkim institucijama i inspekcijama tražeći da reaguju i ispitaju da li ova predškolska ustanova poštuje zakone i propise.

 

"Od početne cijene od 220 KM za boravak jednog djeteta u vrtiću 'Anđeo' stigli smo do 360 KM. Za troje djece pojedinci treba da plate vrtoglavih 720 KM", naveli su roditelji.

 

Dodaju da za visoku cijenu koju plaćaju ne dobijaju kvalitet na tom nivou i tvrde da se krši zakon u pogledu broja djece koja smiju da budu u jednoj grupi.

 

"Za ispitivanje ovih i drugih nepravilnosti obratili smo se nadležnim institucijama anonimno, jer strahujemo da se nama ili našoj djeci ne desi odmazda od strane vlasnika vrtića koji nisu htjeli do sada da nas saslušaju i da nađemo zajednički dogovor na obostrano zadovoljstvo. Plašimo se da će raskinuti ugovor i izbaciti našu djecu ako istupimo javno, a slično se već desilo", kažu roditelji.

 

Pored prekomjernog broja djece u grupama u ovom vrtiću, kako roditelji ističu, neadekvatan je i broj vaspitača koji rade, česte su promjene vaspitača, sigurnost djece je ugrožena, vlada neprofesionalizam u odnosu s roditeljima i česta su povećanja cijene za boravak u vrtiću.

 

"Povećanje cijena sa 220 KM na 250 KM nije izazvalo reakciju kod nas, jer je došlo u vrijeme krize i pandemije virusa korona", istakli su oni. Ističu da je cijena zatim povećana na 280 KM u vrijeme kada su došle najave iz grada Banjaluka o subvencijama za boravak djece u privatnim vrtićima.

 

"Tek što je počela isplata subvencija, stiglo je novo povećanje na 320 KM za boravak djeteta, a objašnjenje je bilo da cijene rastu 'imajući u vidu platežnu moć svih korisnika'.

 

Kada smo se pobunili, s roditeljima koji su zatražili sastanak raskinut je ugovor te je pod pritiskom održan sastanak, a djeca za koju je raskinut ugovor vraćena su u vrtić, ali je cijena ostala visoka", ispričali su oni.

 

Dodaju da je ponovo najavljeno povećanje cijene od 1. aprila ove godine, kada bi roditelji trebalo da plaćaju 360 KM za jedno dijete.

 

Iz vrtića "Anđeo" istakli su za "Nezavisne novine" da je suvišno komentarisati poskupljenje vrtića u periodu kada je sve poskupjelo.

Iz Gradske uprave su poručili da nemaju nadležnost da kontrolišu cijene privatnih vrtića.

 

"Grad Banjaluka je osnivač Javne ustanove Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje i Skupština grada određuje njihovu ekonomsku cijenu te takođe usvaja i program rada, kao i izvještaj o radu", pojasnili su oni te dodali da je grad uveo sufinansiranje privatnih vrtića na način da isplaćuje novac direktno roditeljima, a roditelji imaju pravo da izaberu u koji će vrtić ići njihova djeca, samim tim i da odluče koliku će cijenu platiti privatnom vrtiću.

 

 

(Nezavisne, DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!