dokrajčit će nas loš životni standard

Vlast ništa nije uradila, cijene divljaju, građani ispaštaju: Uskoro će nestati i meso koje kupuju na komad

Biznis Klub29.03.23, 08:00h

Vlast ništa nije uradila, cijene divljaju, građani ispaštaju: Uskoro će nestati i meso koje kupuju na komad
“Sve je poskupilo još od korone, ali valjda će biti bolje. Mada, od ovih političara, teško. Vidiš da oni sebi grabe, drugom nikome”, kažu građani

 

 


Standard "običnih građana" u Bosni i Hercegovini sve lošiji i lošiji. Svako šesto domaćinstvo u BiH je siromašno, dok je polovina stanovništva na rubu siromaštva, podaci su Ujedinjenih nacija. Moglo bi doći i do nestašice mesa, kojeg ionako odavno kupuju na komad, i to manji- piše N1.


Iznenađenja na trgovačkim policama zbog divljanja cijena, ali i odsustvo reakcije nadležnih, odlike su pada životnog standarda. Osim penzionera, na udaru je i radno sposobno stanovništvo koje se sa troškovima života već odavno jedva hvata u koštac.

 

“Sve je poskupilo još od korone, ali valjda će biti bolje. Mada, od ovih političara, teško. Vidiš da oni sebi grabe, drugom nikome”, kažu građani.

 

Bez obzira na poskupljenja, drastičnog pada prodaje nema, ali promjene u navikama potrošača, itekako, su vidljive. Tako se, odavno, uz praćenje sniženja, kupuje na komad.

 

“Znam da je u pojedinim hipermarketima četvrtkom ili nekim danom, da su akcije, to iskoristimo, naravno. Penzionerski popusti, itd. Hljeb je skup, ulje je skupo. Koliko-toliko pristupačno je meso, jedite ga dok još možete”, kažu građani.

 

No, pojedini odavno ne mogu. Promet u mesnicama u godini koja je iza nas pao je za 30 posto. Osim što je i ova namirnica poskupila, u narednom periodu moglo bi doći i do njene nestašice. Jer, zbog nebrige nadležnih za domaće proizvođače, sve se svodi na uvoz.

 

Opširnije čitajte OVDJE

 

(N1, DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 32

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još