Šta će se graditi umjesto nje?

Općina Centar ruši objekat 'Vila Braun', bivšu zgradu Ambasade SAD-a u Sarajevu

Hronika28.03.23, 11:31h

Općina Centar ruši objekat 'Vila Braun', bivšu zgradu Ambasade SAD-a u Sarajevu
Ranije je bila u posjedu Vlade Federacije BiH, koristila ju je Porezna uprava FBiH, a u februaru ove godine Općina Centar ju je vratila u svoj posjed

 

 

U sarajevskoj ulici Alipašina već nekolio dana ruši se objekat "Vila Braun", koja se jedno vrijeme vrijeme koristila i kao zgrada Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, piše Faktor.

 

Radi se o jednom od najreprezentativnijih objekata u glavnom gradu BiH iz austrougarskog perioda, ukupne površine 4955 m2. Ranije je bila u posjedu Vlade Federacije BiH, koristila ju je Porezna uprava FBiH, a u februaru ove godine Općina Centar ju je vratila u svoj posjed.

 

Iz Općine Centar ranije su najavljivali kako će se na mjestu "Vile Braun" izgraditi novi objekat čiju namjenu će prilagoditi potrebama građana u ovoj lokalnoj zajednici, ali i iz cijele BiH.

 

Prvi vlasnik vile bio je August Braun, austrijski poduzetnik i vrsni industrijalac. Braun je 1879. godine otvorio prvu ciglanu na današnjem prostoru naselja Koševo čijom je ciglom izgrađen veliki broj danas znamenitih gradskih objekata, poput palate Predsjedništva BiH.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 33

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još