Traže izjašnjenje

Kolegij SDA zahtijeva da Schmidt potvrdi ili demantira medijske navode o planiranoj izmjeni Ustava FBiH

Front27.03.23, 16:27h

Kolegij SDA zahtijeva da Schmidt potvrdi ili demantira medijske navode o planiranoj izmjeni Ustava FBiH
SDA je, kako tvrde, spremna podržati hitno usvajanje amandmana na Ustav FBiH koje će omogućiti da se Vlada FBiH izabere implementacijom volje većine u Parlamentu FBiH bez obzira što bi to u ovom ciklusu sigurno vodilo formiranju nove strukture Vlade FBiH bez SDA

 

 

Kolegij Stranke demokratske akcije (SDA) zahtijeva od visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta da javno potvrdi ili demantira medijske navode da planira nametnuti izmjene Ustava FBiH koje bi pri imenovanju Vlade FBiH uključivale dvotrećinsku većinu u klubovima naroda i dodatno, dvotrećinsku većinu u jednom od tri kantona.

 

SDA se snažno protivi takvom i bilo kojem drugom nametnutom rješenju koje poništava većinsku volju birača, trajno osigurava dominaciju Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i vodi ka definitivnoj etničkoj segregaciji, saopila je Stranka demokratske akcije navodeći zaključke nakon Kolegija te stranke.

 

Na taj način, dodaje se u saopćenju, potpuno bi bili obesmišljeni demokratija i izbori, a bošnjačkom narodu bi bio namijenjen aprthejd u kojem bi o njihovim prestavnicima u vlasti odlučivao dio glasačkog tijela HDZ-a. HDZ bi, kako navode iz SDA, praktično postao ustavna kategorija i uvijek bi bio u poziciji da odlučuje koje bošnjačke i probosanske stranke će činiti vlast s njima, u zavisnosti od ustupaka koje im isporuče.

 

- S obzirom na to da u entitetu Republika Srpska vladaju isključivo politički predstavnici srpskog naroda te da bi ovakvim nametnutim rješenjem, Federacijom BiH vladao HDZ, visoki predstavnik bi na taj način u život pretvorio tezu Milorada Dodika da će "Srbi i Hrvati odlučivati ko će od muslimana biti u vlasti" - navedeno je u zaključcima Kolegija.

 

Ukoliko posegne za ovim ili sličnim rješenjima, kako tvrde iz SDA, postat će očigledno da visoki predstavnik i pojedini ambasadori nastoje bošnjačku većinu u Federaciji BiH i državi BiH svesti na nivo nacionalne manjine kojom će upravljati stranke sa srpskim i hrvatskim predznakom, odnosno Beograd i Zagreb.

 

- Umjesto najava o nametanju izmjena Ustava, od visokog predstavnika i predstavnika međunarodne zajednice očekujemo da pozovu na politički dijalog i dogovor aktera koji su dobili povjerenje birača, u skladu sa trenutnim ustavnim rješenjem - navedeno je također.

 

Kolegij SDA smatra začuđujućim odnos stranaka Trojke koje "u želji da ih visoki predstavnik i pojedini ambasadori, mimo Ustava i volje birača po svaku cijenu oktroiraju u vlast", zagovaraju i podržavaju nametnuta rješenja kojima bi trajno bila zacementirana pozicija HDZ-a i s vremenom obesmislilo postojanje multietničkih građanskih stranaka. Vlastitom voljom bi pristali na sve što su decenijama ostrašćeno kritikovali – na „nacionalne torove“ i prestanak borbe za građansku državu BiH.

 

- Trojka svakodnevno obmanjuje javnost da je sav problem u tome što se „SDA grčevito bori da ostane u vlasti“. Istina je obrnuta, SDA se bori za poštivanje Ustava FBiH i poštivanje volje birača, a upravo se Trojka grčevito bori za vlast i jačanje pozicije HDZ-a, želeći da pogazi ustavna rješenja - navodi se u saopćenju.

 

SDA je, kako tvrde, spremna podržati hitno usvajanje amandmana na Ustav FBiH koje će omogućiti da se Vlada FBiH izabere implementacijom volje većine u Parlamentu FBiH bez obzira što bi to u ovom ciklusu sigurno vodilo formiranju nove strukture Vlade FBiH bez SDA.

 

Kolegij SDA poziva predstavnike svih političkih stranaka iz probosanskog bloka, mimo Trojke, da se odlučno suprotstave namjeri visokog predstavnika da nameće nove izmjene Ustava FBiH.

 

- Bjelodano je jasno da je isključivi cilj novih rješenja pokušaj da se trajno ojača pozicija HDZ-a. Podrškom strankama Trojke u servilnom odnosu prema HDZ-u, visokom predstavniku i pojedinim ambasadorima daje se vjetar u jedra i ohrabruje ih se u namjeri da podijele i na duge staze oslabe probosanski politički faktor. Bez ostalih probosanskih stranaka, Trojka i HDZ nemaju većinu u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i time se izbija glavni adut onima koji bi da Federaciju trajno predaju u ruke HDZ-u - zaključio je Kolegij SDA.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 60

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još