ODGOVOR NA NAJAVE RUSIJE

NATO kritizarao Putina zbog njegove 'opasne i neodgovorne' nuklearne retorike

Front26.03.23, 20:17h

NATO kritizarao Putina zbog njegove 'opasne i neodgovorne' nuklearne retorike
Glasnogovornica Oana Lungescu izjavila je kako je rusko spominjanje NATO-ovog dijeljenja nuklearnog oružja potpuno pogrešno jer NATO saveznici djeluju uz puno poštovanje svojih međunarodnih obaveza

 

 

 

NATO je kritizirao Vladimira Putina zbog, kako je nazvao, njegove "opasne i neodgovorne" nuklearne retorike nakon što je ruski predsjednik najavio da će njegova zemlja stacionirati taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji.


Putin je kazao da je raspoređivanje slično potezima iz Sjedinjenih Američkih Država, koje skladište takvo oružje u bazama širom Belgije, Njemačke, Italije, Nizozemske i Turske - analogiju koju su zapadni saveznici nazvali "zavaravajućom".


Sa strahom od nuklearnog rata koji raste otkako je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu februaru 2022. godine, stručnjaci vjeruju da bi svaki ruski napad vjerovatno uključivao malo oružje, opisano kao "taktičko", za razliku od "strateškog" velikog oružja, pogonskog nuklearnog oružja dugog dometa.


Ukrajina je rekla da traži hitan sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kako bi se suprotstavila ruskoj "nuklearnoj ucjeni".


- Ukrajina očekuje učinkovite akcije za suzbijanje nuklearne ucjene Kremlja od Ujedinjenog Kraljevstva, Kine, Sjedinjenih Država i Francuske. Zahtijevamo da se u tu svrhu odmah sazove vanredni sastanak Vijeća sigurnosti UN-a - saopćilo je ukrajinsko Ministarstvo vanjskih poslova u nedjelju.


NATO se također pridružio kritici, a glasnogovornica Oana Lungescu izjavila je kako je rusko spominjanje NATO-ovog dijeljenja nuklearnog oružja potpuno pogrešno jer NATO saveznici djeluju uz puno poštovanje svojih međunarodnih obaveza.


Međutim, rekla je da zapadni saveznici još nisu vidjeli nikakve promjene u nuklearnom stavu Rusije koje bi nas navele da prilagode svoje stavove.


Putin je najavio da će Rusija postaviti taktičko nuklearno oružje u susjednoj i savezničkoj Bjelorusiji "bez kršenja naših međunarodnih sporazuma o nuklearnom neširenju".


Ukrajinsko Ministarstvo vanjskih poslova optužilo je Rusiju za kršenje svojih obaveza i potkopavanje "arhitekture nuklearnog razoružanja i međunarodnog sigurnosnog sistema uopće".


Pozvalo je sve članove međunarodne zajednice da prenesu Putinovom režimu kategoričku neprihvatljivost njegovih najnovijih nuklearnih provokacija, piše Al Jazeera.

 

(FENA/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još