VIDEO/ Čujte ovaj LP

Polumračni polubiografski polu-Dylan: Kevin Morby - This is a Photograph (Dead Oceans, 2022)

Nedjeljni magazin26.03.23, 19:48h

Polumračni polubiografski polu-Dylan: Kevin Morby - This is a Photograph (Dead Oceans, 2022)
Ima momenata i potencijala, ali ne od onih albuma kojima bih se vraćao

 

Piše: Saša LESKOVAC


Kevin Morby - This is a Photograph (Dead Oceans, 2022)

 

Solidan kantuatorski album, muzički ne bez šarma, recimo, neki pop-folk, suzdržanih aranžmana i ukusnih sviračkih rola. Ono što, međutim, odbija je da je vokalist, tj. ovaj Kevin, kojemu je Dylan očito veliki uzor, preuzeo ono najgore od Dylanovog načina pjevanja, i još uz dodatak elemenata dikcije razmaženog kalifornijskog derišta (a inače je iz Teksasa), tako da vokal dobrim dijelom, poprilično nervira.


Drugo, tekstovi su trebali biti jača strana - Ok da su autobiografski (lijepe reminiscencije na pok. oca) i/ili dokumentaristički (ima simpatičnih dijelova npr. inspirisanih onim nesretnog blentova Jeffa Buckleya koji je krenuo da pliva u Misisipiju u čizmama ("Never go swimming in Mississippi / if you must, and if you do / Take of your jacket and take of your boots...") i ok da su prilično mračni, ali brate štrče određeni estetski nelegitimni elementi (npr. stih "You f... like a monster" u baladi, neki zbilja odurni stihovi na temu smrti, umiranja i td ...) tako da je konačni utisak o ovom muzički solidnom i autorski samosvjesnom i hrabrom ostvarenju pomalo urušen.


Ima momenata i potencijala, ali ne od onih albuma kojima bih se vraćao.

 

 
 
 
(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!