Advokatica Senka Nožica pojašnjava

Zašto je Općinski sud odbio tužbu Sebije Izetbegović protiv Senata UNSA? Zapravo, ništa nije odbačeno!

Hronika26.03.23, 09:32h

Zašto je Općinski sud odbio tužbu Sebije Izetbegović protiv Senata UNSA? Zapravo, ništa nije odbačeno!
Senka Nožica napominje da dileme po ovom pitanju ne trebaju čuditi jer je Zakon o visokom obrazovanju “dosta konfuzan” te ističe kako dokazi koje su podnijeli “sasvim sigurno moraju ishoditi pozitivnom rješenju”

 

 

Općinski sud u Sarajevu donio je odluku o odbijanju donošenja privremene mjere po tužbi Sebije Izetbegović, generalne direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, a protiv Rješenja Senata Univerziteta u Sarajevu kojim joj se poništava zvanje magistra. Kantonalni sud se proglasio nenadležnim po ovom pitanju.


Generalnoj direktorici KCUS-a je, podsjetimo, 13. marta ove godine, poništeno zvanje magistra, tačnije, poništen je upis u Matičnu knjigu magistranata.


Poduzete korake pojasnila za N1 je njena pravna zastupnica Senka Nožica, a nakon što je Općinski sud u Sarajevu odbio donijeti privremenu mjeru po ovom pitanju.


- Protiv odluke i rješenja Senata pokrenuli smo tužbu Općinskom sudu u Sarajevu, u parničnom predmetu. Uradili smo to jer je Zakon o visokom obrazovanju odredio redovni, odnosno parnični sud kao nadležan o odlukama rektora i Univerziteta. Istovremeno, kada je stiglo prvo, pa drugo rješenje, rektor u drugom rješenju daje pravnu pouku da se može u roku od 30 dana pokrenuti upravni spor, a to je pred Kantonalnim sudom u Sarajevu. Slijedeći uputu, da ne bih nešto propustila, ja sam podnijela tužbu i pred Kantonalnim sudom - prepričava Nožica.


Taj sud je, dodaje ona, sasvim ispravno donio Rješenje kojim odbacuje tužbu zato što nije nadležan – ujedno poručujući da je to nadležnost Općinskog suda u Sarajevu.


- A Općinskom sudu smo mi već podnijeli tužbu i dali prijedlog za privremenu mjeru i mjeru obezbjeđenja. Općinski sud, kao nadležan u cijeloj situaciji je odbio donošenje privremene mjere, kao jedne od mjera, ali je rečeno – zakazat ćemo za mjeru obezbjeđenja vrlo brzo, te su dužni to vrlo brzo uraditi. Prema tome, ništa za Sebiju Izetbegović niti je odbačeno, niti odbijeno, kao što neki portali kažu. Odbijena je privremena mjera koja se inače rijetko i donosi, ali će Sud to riješiti po mjeri obezbjeđenja, što je mnogo značajnije. Ta mjera traje dok traje postupak, a privremena mjera samo dok se ne donese mjera obezbjeđenja. Slijedeći nezakonitu pouku rektora da možemo pokrenuti upravni spor, mi smo ga ipak pokrenuli i Sud je ispravno donio Rješenje - ponovila je Nožica.


Dodala je da dileme po ovom pitanju ne trebaju čuditi jer je Zakon o visokom obrazovanju “dosta konfuzan” te je istakla kako dokazi koje su podnijeli “sasvim sigurno moraju ishoditi pozitivnom rješenju”.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 76

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još