DOGRADNJA I MODERNIZACIJA

Novi terminal samo što nije gotov: Očekuje se rast prometa, a na sarajevski aerodrom stiže i nova kompanija

Biznis Klub25.03.23, 19:47h

Novi terminal samo što nije gotov: Očekuje se rast prometa, a na sarajevski aerodrom stiže i nova kompanija
Terminal sada ima 19.000 m2, proširen i modernizovan sistem za rukovanje prtljagom, 27 šaltera za registraciju putnika i predstavlja reprezentativan objekat koji će u narednom periodu moći odgovoriti rastućim zahtjevima u domenu aerodromske djelatnosti

 

 


Dogradnja i modernizacija Terminala B Međunarodnog aerodroma Sarajevo (MAS) privodi se kraju, a realizacijom tog projekta znatno će biti povećani prostorni i tehnološki kapaciteti aerodroma.


- Dobivanjem upotrebne dozvole 10. marta ove godine realizovana je prva faza projekta “Dogradnja i modernizacija Terminala B”. Istovremeno smo započeli radove u sklopu druge faze projekta “Dogradnja i modernizacija Terminala B” koji podrazumijevaju modernizaciju starog dijela Terminala, enterijerske radove, proširenje Duty Free Shopa, novih prostora za prateće službe itd. - rekli su Feni iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo.


Terminal sada ima 19.000 m2, proširen i modernizovan sistem za rukovanje prtljagom, 27 šaltera za registraciju putnika i predstavlja reprezentativan objekat koji će u narednom periodu moći odgovoriti rastućim zahtjevima u domenu aerodromske djelatnosti.


- U dograđenom dijelu Terminala B u ponudi ćemo imati nove sadržaje koji će upotpuniti usluge Međunarodnog aerodroma Sarajevo, a koji su koncipirani na način da prate najnovije trendove aerodromske industrije i komercijalnih sadržaja i ponude u putničkim terminalima – ističu iz MAS.

 

aerodrom-sarajevo-2


Putnicima i posjetiocima će na raspolaganju biti ugostiteljski objekti poznatih franšiznih brendova, te maloprodajni objekti poznatih domaćih i svjetskih brendova. Kancelarijski prostori su namjenjeni za aviokompanije, turističke agencije i agencije za rad sa putnicima, relaks kutak, prostor za CIP i premium CIP kao i proširen prostor walk through Duty Free Shopa.


- Sa povećanjem prostornih kapaciteta, mi se već određen period pripremamo kako bismo infrastrukturno, kadrovski ali i uz adekvatnu opremu, mogli pružiti kvalitetne usluge i odgovoriti zahtjevima propisanim kroz standarde velikih i respektabilnih aviokompanija što otvara mogućnost i za 24 satno radno vrijeme - navode iz MAS.


Nužan preduslov otvorenosti aerodroma 24 sata, kako su dodali, jeste spremnost i osposobljenost svih subjekata involviranih u sigurnost i zakonom propisano odvijanje zračnog saobraćaja te dovoljan broj kadrova. Do sada su dvije aviokompanije uputile zahtjev za obavljanje letova u kasnim noćnim i ranim jutarnjim satima.


Iz MAS su potvrdili da je potpisan ugovor za baziranje aviona sa jednom aviokompanijom, te napomenuli da još ne mogu iznositi detalje u javnost.


- Nakon što dobijemo sve potrebne dozvole, te nakon što ugovor bude ratificiran u skladu sa zakonima u BiH, javnost će biti informisana o kojoj aviokompaniji se radi kao i o svim drugim detaljima - naveli su iz MAS.


U sklopu ljetnog reda letenja, koji stupa na snagu 26. marta oko 20 aviokompanija će obavljati letove sa sarajevskog aerodroma ka evropskim i svjetskim destinacijama.

 

- Mi intenzivno i kontinuirano pregovaramo sa aviokompanijama u cilju proširenja mreže destinacija iz Sarajeva. I ove godine smo formirali dva nova modela šeme poticaja, koje nudimo aviokompanijama ukoliko se odluče za uspostavu letova na strateškim aviorutama – naveli su Feni iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo.


(FENA/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!