PLJUŠTE REAKCIJE NAKON UŽASA U VIŠEGRADU

Jurišić: 'Ne zaboravite, napadu na povratnike prethodili su napadi na aktiviste Povorke ponosa i imovinu novinara!'

Front25.03.23, 10:41h

Jurišić: 'Ne zaboravite, napadu na povratnike prethodili su napadi na aktiviste Povorke ponosa i imovinu novinara!'
Jurišić je ocijenila da napad na najranjiviju, povratničku populaciju pokazuje da je sigurnosna situacija u Bosni i Hercegovini, posebno u entitetu Republika Srpska, znatno pogoršana

 

 


Policija RS hitno mora otkriti i privesti napadače na povratnike Fadila i Ajšu Memišević iz sela Omeragići kod Višegrada, poručila je zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Duška Jurišić.

 

Bračni par Memišević trenutno je zbrinut u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, nakon što su sinoć iz Doma zdravlja u Višegradu prebačeni u bolnicu u Goraždu, odakle su noćas transportovani u Sarajevo.


Jurišić je ocijenila da napad na najranjiviju, povratničku populaciju pokazuje da je sigurnosna situacija u Bosni i Hercegovini, posebno u entitetu Republika Srpska, znatno pogoršana. Državne, ali i druge nadležne institucije, imaju obavezu djelovati kako bi se otkrili i sankcionirali napadači, te garantirala sigurnost povratnicima.


- Podsjećam da su napadu na povratnike prethodili napadi na aktiviste Povorke ponosa 18. marta u Banjaluci, te uništavanje imovine novinara, koji su protestvovali zbog ugrožavanja slobode mišljenja i uvođenja verbalnog delikta u Krivični zakonik Republike Srpske - navodi se u saopćenju zamjenice ministra Duške Jurišić.


(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 57

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još