imena ministara do 28. marta

Čović: Dogovorili smo Vladu Federacije BiH i podijelili resore

Front24.03.23, 14:43h

Čović: Dogovorili smo Vladu Federacije BiH i podijelili resore
Čović je naglasio i da očekuje da se što prije okonča ovaj proces i okrene reformama

 

 

Na današnjem sastanku predstavnika HDZ-a BiH i predstavnika „Osmorke“ dogovorena je podjela ministarstva u novoj federalnoj vladi, a HDZ-u BiH bi trebala pripasti ministarstva financija, pravde, prometa, zdravstva, prostornog uređenja i kulture.


Radi se o resorima koje je HDZ BiH držao i u prethodnom mandatu.


- Kao što je odrađeno na razini države, danas smo ovdje pripremili sve kako bi se imenovala Vlada Federacije BiH. Raspravili smo sve teme i pripremili smo dva sporazuma koja smo međusobno potpisali, a koji su na tragu sporazuma i smjernica od ranije - izjavio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.


Na sastanku je dogovoreno kome će šta pripasti od 16 ministarstava te je određen i datum do kada se moraju imenovati ministri.


- Do 28. ožujka koalicijski partneri trebaju dati imena da bi predsjednica Federacije, sukladno Ustavu, izvršila imenovanje Vlade FBIH i uputila svojim potpredsjednicima odluku na potvrđivanje te kako bi se mogla zakazati sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH da se imenuje Vlada FBiH u predviđenom ustavnom roku, a on je 6. travnja - rekao je Čović.


Dodao je kako će barem dva ministarstva od navedenih šest voditi žene.


- Vjerujem da će među ovih šest ministarstva biti najmanje dvije dame i da će nacionalna struktura biti sukladna Ustavu, pa smo kazali da naša grupacija pokriva pet hrvatskih mjesta i jedno srpsko - izjavio je predsjednik HDZ-a BiH.


Drugi sporazum koji je potpisan danas odnosi se na programski sadržaj nove izvršne vlasti u Federaciji BiH.


- Drugi sporazum koji smo potpisali se tiče programskih definicija i određenih oblasti. Dogovorili smo da resorni ministri, na tragu programskih mjera, predlože predsjedniku Vlade kako bi to postao zajednički program rada. Raspravili smo i mnoga druga pitanja, funkcioniranja izvršne i zakonodavne vlasti, te otvorili razgovore oko mnogih drugih institucija unutar FBiH. Čini mi se da smo pokazali otvorenost do kraja. Okrenuti ćemo se svim reformskim aktivnostima koje smo usuglasili - poručio je predsjednik HDZ-a BiH.


Kada je u pitanju državna razina, Čović je za idući tjedan najavio sastanak s predstavnicima SNSD-a.


- S Dodikom ćemo nastaviti raditi kako bi vlast na razini države najbolje funkcionirala. Imamo puno planova, a idući tjedan bi se trebao održati sastanak između ova dva bloka koji su danas ovdje, s blokom koji predvodi SNSD, kako bi pokušali otkloniti neke prepreke koje nam stoje na putu da bi i Vijeće ministara i parlament još uspješnije funkcionirali - kazao je.


Čović nije želio komentirati odluku vlasti u RS-u o prekidu kontakata s američkim i britanskim veleposlanstvima.


- Svatko ima pravo za sebe donositi odluke, mislim da su jasan odgovor na to pitanje dali predstavnici diplomacija na koje se odnosi ta odluka - zaključio je.


(FENA/jk)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 61

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još