Poništenje doktorata?

Inspekcija upala na UNSA-u: Je li Sebija Izetbegović položila usmeni doktorski ispit?

Front24.03.23, 13:57h

Inspekcija upala na UNSA-u: Je li Sebija Izetbegović položila usmeni doktorski ispit?
Obaveza kandidata, da bi završio postdiplomski studij, je da odbrani projekt koji je prijavio sa temom. Nakon toga, slijedio je završetak magistarske disertacije i stjecanje zvanje magistra nauka


Inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, dva dana nakon nadzora na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, danas su ušli na Univerzitet u Sarajevu, saznaje Raport. Inspektori i danas postupaju po prijavi za poništenje doktorske diplome direktorice KCUS-a.


Postidplomski studij u vrijeme kada je Sebija Izetbegović studirala imao je četiri semestra. U trećem semestru se predlagao naziv teme za magistarski rad. Obaveza kandidata, da bi završio postdiplomski studij, je da odbrani projekt koji je prijavio sa temom. Nakon toga, slijedio je završetak magistarske disertacije i stjecanje zvanje magistra nauka.


Time se, zatim, sticalo pravo na prijavu projekta doktorske disertacije, odbrane projekta, pristupa njegovoj izradi i odbrani doktora.

 

Do kraja 1999. godine na snazi je bio zakon koji je predviđao da se doktorski rad može odbraniti bez magisterija, odnosno sa specijalizacijom. Ali, bio je jasno propisan način da kandidat, s obzirom na to da nije imao položene ispite na postdiplomskom studiju, polaže usmeni doktorski ispit.

 

O tome komisija sačinjava zapisnik i izvještaj temeljem kojeg dekan fakulteta izdaje uvjerenje o položenom usmenom doktorskom ispitu sa kojim kandidat može prijaviti temu doktorske disertacije.

 

(DEPO PORTAL/jk)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 69

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još