hoće li rat trajati godinama

Rusi posustaju, ukrajinska vojska kreće u kontranapad: 'Ako Evropa sačeka, zlo će možda imati vremena da se pregrupiše'

Front24.03.23, 10:18h

Rusi posustaju, ukrajinska vojska kreće u kontranapad: 'Ako Evropa sačeka, zlo će možda imati vremena da se pregrupiše'
Najviši komandant ukrajinskih kopnenih snaga Oleksandar Sirski ranije je saopćio da će njegove snage uskoro započeti kontraofanzivu nakon što izdrže zimsku kampanju Rusije

 

 


Ukrajinsku vojnici, koji su mjesecima u defanzivi, uskoro će krenuti u kontranapad jer izgleda da je ruska ofanziva posustala, izjavio je ukrajinski zapovjednik, ali je predsjednik Volodimir Zelenski upozorio da bi bez bržeg snabdijevanja oružjem rat mogao trajati godinama.


Ukrajinska vojska saopćila je u petak ujutro da je 1.020 ruskih vojnika ubijeno u prethodna 24 sata dok su izvodili bezuspješne napade na gradove Liman, Avdijvka, Mariinka i Šahtarske. Njihov glavni fokus ostao je, međutim, i dalje rudarski grad Bahmut.


- Neprijatelj nije zaustavio napad na Bahmut - navodi se u izvještaju ukrajinskog Generalštaba.


Ruske snage mjesecima pokušavaju zauzeti Bahmut dok nastoje proširiti kontrolu nad istočnom Ukrajinom, u najsmrtonosnijoj pješadijskoj bici u Evropi od Drugog svjetskog rata.


Ukrajinske snage su ih obuzdale, kao što su to učinile ponovo u Avdijevki, Marijinki i Šahtarskom, među 80 ruskih napada koje su ukrajinski branioci odvratili tokom proteklog dana, saopćila je vojska.


Iz Rusije nije bilo vijesti o najnovijim borbama, a Reuters nije mogao provjeriti izvještaje s bojnog polja.


Najviši komandant ukrajinskih kopnenih snaga Oleksandar Sirski ranije je saopćio da će njegove snage uskoro započeti kontraofanzivu nakon što izdrže zimsku kampanju Rusije.


Rekao je da ruski Wagnerovi plaćenici, koji su bili na frontu ruskih napada u istočnoj i južnoj Ukrajini, "znatno gube na snazi i ponestaje im elana".


- Vrlo brzo ćemo iskoristiti tu priliku, kao što smo to činili u prošlosti u blizini Kijeva, Harkova, Balaklije i Kupijanska - rekao je on, navodeći ukrajinske kontraofanzive prošle godine u kojima su ponovo osvojeni dijelovi zemlje.


Nije bilo trenutnog odgovora iz Moskve na sugestije da njene snage u Bahmutu gube u zamahu, ali je čelnik Wagnera Jevgenij Prigožin objavio saopćenja proteklih dana, upozoravajući na ukrajinski kontranapad.


Novinari Reutersa u blizini fronta sjeverno od Bahmuta uočili su znakove koji su u skladu sa nagovještajem da bi ruska ofanziva na tom području mogla jenjavati. U selu koje drže Ukrajinci zapadno od Soledara, na sjevernoj periferiji Bahmuta, intenzitet ruskog bombardiranja je značajno smanjen u odnosu na dva dana ranije.


- Ovdje je prije sedmicu dana bilo stvarno vruće, ali u posljednja tri dana bilo je mirnije - rekao je ukrajinski vojnik koji je koristio pozivni znak "Kamin" ili "Kamen".


- To uočavamo u neprijateljskim zračnim udarima. Ako je ranije bilo pet-šest zračnih napada u jednom danu, danas smo imali samo jedan napad helikopterom - rekao je vojnik.


Zelenski je izjavio da Evropa mora povećati i ubrzati svoje snabdijevanje oružjem, ponovo pozivajući na rakete dugog dometa, municiju i moderne avione, te uvesti dodatne sankcije Rusiji.


- Ako Evropa sačeka, zlo će možda imati vremena da se pregrupiše i pripremi za godine rata - izjavio je vidno frustrirani Zelenski u četvrtak u video obraćanju čelnicima Evropske unije.


Na samitu EU, čelnici su odobrili plan koji su u ponedjeljak dogovorili ministri vanjskih poslova za slanje milion artiljerijskih granata u Ukrajinu tokom naredne godine. Također su razgovarali o globalnoj sigurnosti hrane i sankcijama Rusiji.


Britanija se obavezala da će isporučiti municiju za probijanje oklopa koja sadrži osiromašeni uran kako bi pomogla u uništavanju ruskih tenkova, korak za koji je predsednik Vladimir Putin rekao da će primorati odgovor Rusije jer ro oružje ima "nuklearnu komponentu".


Slovačka je u četvrtak saopćila da je Ukrajini predala prva četiri aviona MiG-29 koje je obećala, dok će ostatak biti isporučen za nekoliko sedmica.


Usporavanje Rusije u Bahmutu moglo bi značiti da preusmjerava svoje trupe i resurse u druga područja.


Britanija je u četvrtak saopćila da su ruske trupe ovog mjeseca ostvarile napredak sjevernije, djelimično povrativši kontrolu nad prilazima gradu Kremina. Intenzivne borbe vodile su se i južnije.


Ukrajinski vojni analitičar Oleg Ždanov složio se s tom ocjenom. On je naYoutubeu izjavio da se napadi Rusije na Bahmut smanjuju i da ona usmjerava svoje napore na jug u grad Avdivka.


Ruske snage postale su aktivnije u oblastima Harkova i Luganska na sjeveru, kao i u oblastima centralnog Zaporožja i juga Hersona, rekao je on.


Zelenski je u četvrtak nastavio obilazak pokrajina na liniji fronta, posjetivši regiju Herson na jugu, dan nakon susreta s vojnicima u blizini Bahmuta.


Na snimku se vidi kako se sastaje sa stanovnicima u Posadu Pokrovske, bombardovanom selu na bivšoj liniji fronta u Hersonu koja je ponovo zauzeta u posljednjem velikom napredovanju Ukrajine prošle godine.


Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine u, kako je naziva, "specijalnoj vojnoj operaciji",navodeći da su veze Ukrajine sa Zapadom sigurnosna prijetnja po nju. Otada su poginuli deseci hiljada ukrajinskih civila, i vojnici s obje strane.


Rusija je uništila ukrajinske gradove i raselila je milione ljudi. Moskva tvrdi da je anektirala skoro petinu Ukrajine. Kijev i Zapad nazivaju rat ničim izazvanim napadom za pokoravanje nezavisne zemlje.


(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!