poslije neuspješnih pregovora o rješenju krize na Kosovu

Trajalo je 78 dana, poginulo 2.500 civila: Prije 24 godine počelo NATO bombardiranje Jugoslavije

Hronika24.03.23, 09:32h

Trajalo je 78 dana, poginulo 2.500 civila: Prije 24 godine počelo NATO bombardiranje Jugoslavije
Napadi na Jugoslaviju počeli su 24. ožujka 1999. na osnovu naređenja tadašnjeg generalnog tajnika NATO-a Javiera Solane, a Vlada SRJ je iste noći proglasila ratno stanje

 

 

 

Danas se navršava 24 godine od početka NATO bombardiranja Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) u kojem je za 11 tjedana, prema procjenama različitih izvora, poginulo oko 2.500 civila i oko 1.000 vojnika i policajaca, podsjećaju beogradski mediji.


U bombardiranju, koje je trajalo 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, gospodarski objekti, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture i vojni objekti.


Napadi na Jugoslaviju počeli su 24. ožujka 1999. na osnovu naređenja tadašnjeg generalnog tajnika NATO-a Javiera Solane, a Vlada SRJ je iste noći proglasila ratno stanje.


Akcija NATO uslijedila je poslije neuspješnih pregovora o rješenju krize na Kosovu u Rambouilletu i Parizu, veljače i ožujka 1999. godine.


Bombardiranje Jugoslavije okončano je 10. lipnja, usvajanjem Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN.


Dan ranije, predstavnici Vojske Jugoslavije (VJ) i NATO potpisali su u Kumanovu Vojno-tehnički sporazum, kojim je precizirano povlačenje snaga VJ s Kosova i ulazak u pokrajinu međunarodnih vojnih trupa što se dogodilo već 12. lipnja.


Po podacima UNHCR-a, Kosovo je od dolaska mirovnih snaga napustilo 230.000 Srba i Roma, a vratilo se 800.000 izbjeglih Albanaca.

 

(FENA/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!