SDP, NiP i Naša stranka traže

Neka Kajganić obavijesti javnost šta Tužilaštvo BiH poduzima u vezi sa osobama koje su pod sankcijama SAD-a!

Front22.03.23, 21:18h

Neka Kajganić obavijesti javnost šta Tužilaštvo BiH poduzima u vezi sa osobama koje su pod sankcijama SAD-a!
Trojka zahtijeva: Neka Kajganić obavijesti javnost šta Tužilaštvo BiH poduzima u vezi sa osobama koje su pod sankcijama SAD-a, da li se istražuju okolnosti uposlenja u OSA-i kćerke zastupnika iz BPK-a, da li se istražuje uloga menadžmenta BH Telecoma u zloupotrebi javnih službi...?!

 

 

SDP, NiP i Naša stranka pozivaju glavnog tužitelja Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Milanka Kajganića, da javnost obavijesti o radnjama koje državno tužilaštvo poduzima u vezi sa osobama koje su pod sankcijama SAD-a zbog kriminalnih, koruptivnih radnji, te zbog podrivanja pravnog poretka.

 


Informisanje javnosti smatramo nužnim naročito u svjetlu posljednjih dešavanja gdje su prilikom objavljivanja imena sankcionisanih lica detaljno opisane kriminalne radnje za koje se terete. Zloupotreba javnih institucija i saradnja sa kriminalnim organizacijama u cilju opstanka na vlasti pojedinih političkih stranaka je skandalozna pojava neprimjerena i za društva sa najnižim stepenom demokratske prakse.


Jasno nam je da Tužilaštvo ne može iznositi specifične detalje vezane za istrage, ali može javnost upoznati o stepenu angažovanosti i fazi u kojoj se pojedini slučajevi nalaze.


Trojka poziva g. Kajganića da odmah poduzme mjere na istraživanju okolnosti uposlenja u OSA-i kćerke zastupnika iz Bosansko-podrinjskog kantona. Podsjećamo da je politički prebjeg i glas navedenog zastupnika bio presudan za osiguranje SDA-ove većine u klubu Bošnjaka Doma naroda FBiH, odnosno za izbor Refika Lende za potpredsjednika FBiH. Tražimo i da se istraže okolnosti pod kojim su i drugi politički prebjezi naprasno prešli pod okrilje SDA zahvaljujući metodama detaljno opisanim u odluci o izricanju sankcija vlade SAD-a.


Smatramo da ovakve očigledne manipulacije i zloupotrebe javnih službi moraju biti sankcionisane, a posljedice kriminalnog djelovanja otklonjene.
Tražimo i da se detaljno istraži uloga menadžmenta BH Telecoma u navedenim radnjama, te rasvijetli opseg uzurpacije i zloupotrebe ovog javnog preduzeća u brojnim slučajevima u kojim se spominje njegova mračna uloga u očuvanju režima.


Očekujemo da g. Kajganić prioritetnu pažnju posveti istraživanju ovih slučajeva i prikupljanju dokaza za korupciju u političkim krugovima i u javnim institucijama zbog očuvanja na vlasti jedne stranke. Očigledno je da dokazi postoje, samo je stvar nadležnih institucija da ih zatraži, prikupi i poduzme nužne mjere protiv počinilaca ovog tihog državnog udara i kidnapiranja volje glasača - navodi se u saopćenju Trojke.

 


(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 36

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još