akvareli i akrilik na platnu

U Galeriji 'Preporod' otvorena izložba 'Daljine' Mirsade Baljić

Kultura22.03.23, 19:17h

U Galeriji 'Preporod' otvorena izložba 'Daljine' Mirsade Baljić
Autorica Mirsada Baljić pojasnila je kako je naziv izložbe "Daljine" proizišao iz potrebe za nalaženjem, uz ocjenu da se nekad trebamo od svega udaljiti da bi pronašli ono što tražimo

 


Izložba "Daljine" Mirsade Baljić otvorena je večeras u sarajevskoj Galeriji "Preporod" u organizaciji istoimene Bošnjačke zajednice kulture.


Izložbu "Daljine" čini 25 djela, akvareli i akrilik na platnu.


Otvorili su je predsjednik BZK "Preporod" Sanjin Kodrić i umjetnik Edin Numankadić.


Mirsada Baljić ovu izložbu je posvetila nedavno preminuloj likovnoj umjetnici Amri Kozić, dugogodišnjoj saradnici i prijateljici.


Umjetnik Edin Numankadić kazao je da Mirsadu Baljić poznaje više od 30 godina.


- Nikad neću zaboraviti njen angažman u ratnom periodu. Posebno 1992. kad je pokrenula prvu izložbu kulturnog otpora "Umjetnici Sarajeva za slobodnu BiH" koja je obišla Ljubljanu, Maribor i druge centre -kazao je Numankadić.


On je, govoreći o Mirsadi Baljić, istaknuo njen entuzijazam, kao i rad na organizaciji brojnih kulturnih događaja istakavši da su njene, primjera radi, tematske izložbe posvećene Rumiju, kao i kolonije koje je organizovala značajan doprinos kulturi Sarajeva.


Autorica Mirsada Baljić pojasnila je kako je naziv izložbe "Daljine" proizišao iz potrebe za nalaženjem, uz ocjenu da se nekad trebamo od svega udaljiti da bi pronašli ono što tražimo.


- Daljine nas privlače. Daljine su jedna pozitivna riječ koja okuplja pozitivnu energiju i emociju koja se događa u nama. Nekad se treba udaljiti od nečega i sagledati ga iz drugačijeg ugla - kazala je, između ostalog, Baljić.


Mirsada Baljić rođena je u Čapljini. Postdiplomski studij završila je  na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru, pod mentorstvom profesora Fehima Huskovića i Mehmeda Slezovića.


Prva značajna izložba sa kojom se predstavila bila je 1987. u Dubrovniku, u izložbenom prostoru Palače "Sponza" u kojoj posljednih godina izlaže. Tokom ratnog perioda u Sarajevu, rukovodilac je likovnog dijela Umjetničke čete, kojoj je u tom teškom periodu dala značajan doprinos u oblasti kulture, kao što je projekat "Umjetnici Sarajeva za slobodnu BiH" (1992–1995).


Autorica je i organizatorica kulturnih manifestacija i izložbi u zemlji i inostranstvu, kao što je izložba "Olimpijsko Sarajevo – Olimpijskom Sidneyu" u okviru prve Olimpijske bh. kuće, u Sidneyu 2000. godine. Organizatorica je i autorica više internacionalnih likovnih kolonija: Hercegovina – Počitelj, Bjelašnica, Bihać…


Već 10 godina vodi likovne susrete u Gazi Husrev-begovom Hanikahu u Sarajevu, u okviru udruženja umjetnika "Art colony", a do sada su se okupljali umjetnici iz zemalja regije, Turske, Kipra, Njemačke, Italije, Grčke, Rusije, Ukrajine, Francuske…


Njen izložbeni opus sačinjava 57 samostalnih izložbi te mnogobrojne kolektivne izložbe u zemlji i inostranstvu. Članica je Udruženja likovnih umjetnika BiH (ULUBIH) te Asocijacije IWS (Internacionalnih akvarelista svijeta) za BiH. Od 2010. do 2022. vodila je Kreativni centar vizuelnih umjetnosti – Galeriju "Preporod" u Sarajevu.


(FENA/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!