UDAR NA DŽEPOVE GRAĐANA

Najavljeno poskupljenje komunalija i u ovom dijelu BiH

Hronika21.03.23, 10:00h

Najavljeno poskupljenje komunalija i u ovom dijelu BiH
Građani kažu da su negdje i očekivali ovo, nakon što je i struja poskupjela od 1. januara. Međutim, ogorčeni su jer obećanja gradske administracije prošle godine nisu išla u ovom pravcu

 

 

Nakon poskupljenja struje u RS početkom godine, Banjalučane očekuju poskupljenja svih komunalnih usluga: grijanja, vode i odvoza smeća.

 

Ovo je već predložila gradska administracija, a očekuje se da će ove sedmice takva odluka biti potvrđena na vanrednoj sjednici Skupštine grada. Građani ogorčeni, kažu: „Obećanja su bila da neće poskupjeti ništa od predloženog“, piše BHRT.

Banjalučani će grijanje za stan od 60 kvadrata plaćati oko 18 maraka više, dok će odvoz smeća, voda i kanalizacija ubuduće biti skuplji za oko dvije do 3 marke mjesečno.


Drugačija obećanja

 

Građani kažu da su negdje i očekivali ovo, nakon što je i struja poskupjela od 1. januara. Međutim, ogorčeni su jer obećanja gradske administracije prošle godine nisu išla u ovom pravcu.

 

U Gradskoj upravi, međutim, tvrde da su zahtjevi za poskupljenje bili znatno veći, ali da će dvije trećine negativnog efekta poskupljenja grad preuzeti na sebe. Ističu da je jedan od razloga i veća cijena struje za komunalna preduzeća od 3 miliona KM.

 

Od 58 posto koliko je zahtjev za povećanje grijanja, mi smo prihvatili 19 posto i kao takvo usmjerili na skupštinu grada, dok će za odvoz otpada i kanalizaciju biti potrebno izdvojiti dvije do tri KM za prosječno domaćinstvo – pojašnjava Bojan Kresojević, gradski menadžer.


Najavljena poskupljenja i u drugim gradovima

 

U udruženjima potrošača smatraju da je prvo trebalo da se vidi koliko je bilo realno da određena komunalna usluga poskupi, te da je trebalo obratiti pažnju na socijalno najugroženije.

 

U svim ostalim gradovima u RS su najavljena poskupljenja komunalnih usluga valjda iz razloga silnih poskupljenja koja nam se dešavaju, da li je sve iz prijeke potrebe, ne znam, ali o svim ovim poskupljenjima tek treba da razmatra Savez za zaštitu potrošača – kaže Murisa Marić iz Udruženja građana Don, Prijedor.


Veće cijene komunalnih usluga posljednje su u nizu poskupljenja, nedavno je povećana cijena registracije vozila, dok se cijene hrane mijenjaju na dnevnom nivou.

 

(BHRT, DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!