na zahtjev Ministarstva zdravstva KS

Nakon povećanja broja trakica, osigurani i senzori za mjerenje šećera u krvi za sve oboljele od dijabetesa tipa 1

Hronika20.03.23, 21:23h

Nakon povećanja broja trakica, osigurani i senzori za mjerenje šećera u krvi za sve oboljele od dijabetesa tipa 1
Nakon prvog koraka, kojim smo omogućili da se poveća broj trakica za mjerenje šećera u krvi, osluškivali smo potrebe ove kategorije i poduzeli korake koji će im olakšati svakodnevni život - naglasio je ministar Vranić

 

 


Ministar zdravstva Kantona Sarajevo, prof.dr. Haris Vranić dao je smjernice Zavodu zdravstvenog osiguranja KS da se za sve oboljele od dijebetesa Tip 1 osiguraju senzori za mjerenje šećera u krvi.


Vlada KS je prije dvije godine donijela Uredbu o ortopedskim pomagalima, zahvaljujući kojoj djeca do 18 godina imaju pravo na kontinuirane mjerače glukoze na teret Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.


Danas je Upravni odbor ZZO KS, na inicijativu i uz smjernice resornog ministarstva, usvojio izmjene navedene Uredbe kojom će se dobna granica potpuno ukinuti, te će pravo na senzore imati svi oboljeli od dijabetesa tipa 1 u Kantonu Sarajevo.


Udruženje oboljelih od dijabetesa tipa 1 se godinama bori za ovaj cilj, a njihovom i upornošću Ministarstva zdravstva KS, konačno će doći do realizacije.


- Nakon prvog koraka, kojim smo omogućili da se poveća broj trakica za mjerenje šećera u krvi, osluškivali smo potrebe ove kategorije i poduzeli korake koji će im olakšati svakodnevni život - naglasio je ministar Vranić.


Zaključci o izmjenama ove uredbe bit će predati Vladi na usvajanje, nakon čega će svi oboljeli od dijabetesa tipa 1 u Kantonu Sarajevo imate pravo na senzor.


- Nastavljamo sa koracima koji će poboljšati zdravstveni sistem u KS - poručili su iz Ministarstva zdravstva KS.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!