ne ostaju dužni

Rusija uzvraća udarac: Pokrenuli istragu protiv Međunarodnog krivičnog suda

Front20.03.23, 14:12h

Rusija uzvraća udarac: Pokrenuli istragu protiv Međunarodnog krivičnog suda
Kremlj je odluku ICC-a nazvao nečuvenom, ali pravno ništavnom, budući da Rusija nije potpisnica ugovora kojim je osnovan ICC

 

 

 

Ruski Istražni odbor saopćio je da je otvorio krivični postupak protiv tužitelja i sudaca Međunarodnog krivičnog suda (ICC) koji su u petak izdali nalog za hapšenje predsjednika Vladimira Putina.

 

Putin je optužen za ratne zločine. Odbor, odgovoran za istrage teških zločina, rekao je da nema temelja za krivičnu odgovornost ruskog predsjednika Putina, a šefovi država uživaju apsolutni imunitet od jurisdikcije stranih država.

 

“Postupci tužitelja ICC-a pokazuju znakove krivičnog djela prema ruskom zakonu”, saopćio je Odbor istaknuvši da je tu riječ o svjesnom optuživanju nevine osobe za zločin i “pripremanju napada na predstavnika strane države, koji uživa međunarodnu zaštitu, kako bi se zakomplicirali međunarodni odnosi”.

 

Ruski potez je simbolična gesta prkosa kao odgovor nalog za hapšenje Putina, kojim su on i povjerenica za prava djece optuženi za ratni zločin deportiranja djece iz Ukrajine u Rusiju.

 

Kremlj je odluku ICC-a nazvao nečuvenom, ali pravno ništavnom, budući da Rusija nije potpisnica ugovora kojim je osnovan ICC.

 

Pored Putina, Sud u Hagu izdao je nalog za hapšnje MArije Aleksejevne Lvove-Belove.

 

(Raport, DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 20

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još