PACIJENTI SE PITAJU

Dilema: Znači li primjena novog sistema naručivanja kraj čekanju na red u Općoj bolnici? Ovo je odgovor...

Hronika18.03.23, 21:01h

Dilema: Znači li primjena novog sistema naručivanja kraj čekanju na red u Općoj bolnici? Ovo je odgovor...
U Općoj bolnici „prim.dr. Abdulah Nakaš“ od ove sedmice primjenjuje se novi sistem naručivanja pacijenata za specijalističke i kontrolne preglede. Odnosno, ovu proceduru će od sada vršiti ljekari opće prakse iz Domova zdravlja putem elektronskog sistema

 

 

 

Čekanje – prva je asocijacija na dobijanje zdravstvene usluge u Kantonu Sarajevo. Bez obzira da li se radi o administrativnim procedurama, rutinskim ili specijalističkim pregledima i pretragama, većina pacijenata mora planirati sate, čak i dane, da bi dobili potrebnu uslugu.


U Općoj bolnici „prim.dr. Abdulah Nakaš“ od ove sedmice primjenjuje se novi sistem naručivanja pacijenata za specijalističke i kontrolne preglede. Odnosno, ovu proceduru će od sada vršiti ljekari opće prakse iz Domova zdravlja putem elektronskog sistema.


- Naša zamisao je da pacijent koji treba specijalistički pregled u našoj bolnici da kod svog ljekara dobije odmah termin za pregled, znači precizan termin u minutu da ne gubi bespotrebno vrijeme na čekanje, znači da čeka po 2,3 sata. Znači, u okviru sat vremena, možda čak i kraće da završi sve što treba - izjavio je Salko Pašović, šef polikliničkog odjela Opće bolnice “prim.dr. Abdulah Nakaš”.


Ovakav sistem se u JU Dom zdravlja koristi već neko vrijeme, kaže Abel Baltić, direktor JU „Dom zdravlja KS“:


- Mi našim specijalistima, koji su zaposlenici JU Dom zdravlja na taj način već duže vrijeme naručujemo. U početku, dok smo se malo uigrali dok se naučio sistem, malo je bilo problema i sada ne očekujem neke probleme, vrlo je sličan sistem naručivanja prema Općoj bolnici. Jedini problem gdje može biti, može biti u zagušenju odnosno u broju slobodnih termina koji Opća bolnica može primiti i broj zahtjeva prema tim terminima.


Kako je pojašnjeno, ni za kontrolni pregled više neće biti potrebno da pacijent ide po uputnicu kod svog ljekara, te zakazuje termin u bolnici.


- Što se tiče kontrolnog pregleda, ukoliko je potreban, znači unutar mjesec dana ljekar specijalista u našoj ustanovi mu zakazuje termin i zauzima termin za njega, tako da će imati puno više vremena da se posveti pacijentu i svaki pacijent će na neki način dobiti svoje vrijeme za pitanja i pod-pitanja - pojasnio je Pašović.


U narednih mjesec dana prelaznog perioda utvrdit će se eventualni nedostaci, kao i dodatne mogućnosti za poboljšanje, kažu iz Opće bolnice.

 

(TVSA/DEPO PORTAL/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 10

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još