oštra reakcija

Duška Jurišić o zabrani bh. Povorke ponosa u Banjaluci: Lešinari u zaštiti 'tradicionalnih' vrijednosti

Hronika18.03.23, 16:57h

Duška Jurišić o zabrani bh. Povorke ponosa u Banjaluci: Lešinari u zaštiti 'tradicionalnih' vrijednosti
Za početak je potrebno da nadležni organi provedu istrage po prijavama nevladinih organizacija zbog upućenih prijetnji i sankcioniraju počinioce sinoćnjih nereda u Banja Luci

 

 

 

Bh. povorka ponosa trebala je biti održana danas u Banja Luci. Međutim Policijska uprava u tom gradu donijela je Rješenje o zabrani održavanja skupa. Tim povodom reagovala je Duška Jurišić, zamjenica državnog ministra za ljudska prava i izbjeglice.

 

„Stanje ljudskih prava mjeri se osiguranjem prava manjinskih, marginaliziranih grupa u svim društvima. Zabrana javnog okupljanja Bh. povorke ponosa u Banja Luci pokazuje da je stanje lošije u odnosu na prošlu, 2022.godinu, kada su održali skup povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije. Ova činjenica bar djelimično demantuje tvrdnje gradonačelnika Banja Luke da se u njegovom mandatu 'ovakvi skupovi' neće održavati u Banjaluci.

 

Protivljenje predsjednika Republike Srpske i gradonačelnika Banja Luke glavni su razlozi što današnji skup nije održan. Međutim, činjenica je da je Povorka ponosa do sada održavana jedino u Sarajevu uz veliko policijsko obezbjeđenje, ali i otvoreno protivljenje najviših zvaničnika pojedinih desničarskih političkih partija, te prikriveno protivljenje dijela civilnog društva. Iskustva održavanja Povorke ponosa u glavnom gradu Bosne i Hercegovine pokazuju nešto puno značajnije – nastojanja pojedinih veoma bitnih lidera, uključujući i vjerske autoritete, da uprkos ličnom i kolektivnom neprihvatanju drugačijeg, pokažu visok stepen tolerancije. Politička odluka vlasti sa sjedištem u Banja Luci mogla bi dati još jedan argument mnogobrojnim učesnicima u donošenju odluka 'do kada će samo Sarajevo pokazivati toleranciju i želju da živimo sa drugima i drugačijima'.

 

Nisu dovoljni izrazi žaljenja što u najvećem dijelu Bosne i Hercegovine ne postoji ni tolerancija ni želja ni namjera za poštivanje prava manjinskih grupa, u ovom slučaju LGBTIQ populacije. Objašnjenja kako Povorka ponosa 'nije u duhu naroda' kojem neko pripada, ne samo da su neprihvatljiva, nego su i netačna, što pokazuju povorke u Zagrebu, Splitu, Podgorici, Beogradu, itd.

 

Za početak je potrebno da nadležni organi provedu istrage po prijavama nevladinih organizacija zbog upućenih prijetnji i sankcioniraju počinioce sinoćnjih nereda u Banja Luci.

 

Borba za ljudska prava najteža je i najdugoročnija zadaća. U odnosu na prošlu godinu, Bosna i Hercegovina je, nakon zabrane održavanja aktivnosti Povorke ponosa u Banja Luci, napravila korak nazad, pa su samim tim budući izazovi veći, a test za to će biti najavljeni Pride 24.6.2023. u Sarajevu.“

 

(DEPO PORTAL/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 57

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još