spas od stečaja

Još jedna sarajevska firma se diže iz pepela: Novih 15 radnika i ugovor sa strancima

Biznis Klub18.03.23, 14:44h

Još jedna sarajevska firma se diže iz pepela: Novih 15 radnika i ugovor sa strancima
– Većina sadašnjih uposlenika su oni koji su došli kroz ranije programe, ovdje su prošli prekvalifikaciju, stekli znanja i sada rade u ovoj firmi – istakao je Efendić

 

 


Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i vršilac dužnosti direktora preduzeća “Zrak” d.d. Edin Čano potpisali su jučer ugovor za sufinansiranje obuke i prekvalifikacije 15 nezaposlenih osoba za deficitarna zanimanja.


Ovim ugovorom Općina će sufinansirati troškove šestomjesečne obuke osoba sa evidencije Biroa za zapošljavanje Novi Grad Sarajevo, kojima će biti omogućeno da prođu proces prekvalifikacije, da steknu nova znanja i vještine i da nakon toga nastave raditi u firmi “Zrak”.

 

Visina mjesečnog podsticaja iznosi 1.161 KM, što odgovara visini zadnje javno objavljene prosječne isplaćene neto plaće u FBiH. Firma “Zrak” već iduće će sedmice objaviti javni poziv na koji se mogu prijaviti svi zainteresirani.

 

– Mi od firme “Zrak” ne odustajemo iako je u decembru prošle godine pokrenut zahtjev za stečaj firme. Nakon ove godine kako je proizvodnja pokrenuta, ona traje do dana današnjeg. U toku je realizacija ugovora sa austrijskom firmom sa kojom “Zrak” trenutno vrši proizvodnju kao i neke druge ugovore – rekao je Efendić.

 

Naglasio je kako je odgođeno ročište koje je bilo zakazano za 6. mart ove godine u vezi sa zahtjevom za stečaj, te da je data mogućnost da se pokušaju sredstva koja su rezervisana kroz budžet FBiH od 7 miliona konvertibilnih maraka staviti u funkciju, kako bi se isplatila dugovanja prema bivšim uposlenicima ove firme i kako bi firma nastavila da radi i posluje.

 

– Važno je reći da je došlo do određene intervencije i od Federalnog ministarstva za energetiku, industriju i rudarstvo koje je na neki način izvršilo jednu vrstu poslovne saradnje između drugih firmi u namjenskoj industriji, što je omogućilo firmi “Zrak” da na neki način posluje u ovom periodu. Nama je značajno da kroz ovaj program dođu mladi ljudi koji će od onih koji imaju znanja, ta znanja preuzeti i nastaviti dalje raditi ono što je uvijek bila prepoznatljivost firme “Zrak”, posebno u oblasti optike, da sačuvamo ta znanja. Trudit ćemo se i kao Općina u saradnji sa Vladom FBiH da se na svaki način pokuša spriječiti da dođe do stečaja firme. Firma je “živa” i ima šansu “da preživi” – kazao je Efendić.

 

Dodao je da ovaj program Općina Novi Grad Sarajevo provodi od 2017. godine, te da je istim omogućen spas za kadrovski “Zrak” u proteklim godinama.

 

– Većina sadašnjih uposlenika su oni koji su došli kroz ranije programe, ovdje su prošli prekvalifikaciju, stekli znanja i sada rade u ovoj firmi – istakao je Efendić.

 

Edin Čano je podsjetio da ovo nije prvi put da Općina Novi Grad Sarajevo na ovaj način pomaže rad firme “Zrak”.

 

– U zadnja dva mjeseca imali smo niz sastanaka sa premijerom Vlade FBiH i ministrom energije, rudarstva i industrije, advokatom, predstečajnim upravnikom, svi su pokazali interes da ovu firmu spasimo od stečaja. Ugovor sa Hirtenberger firmom ide po planu, prvu isporuku bi trebali imati 20. aprila, a drugu 20. jula. To je ozbiljna firma i ne bi trebali da propustimo šansu koja nam se pružila. Pored toga imamo ugovore i sa domaćom namjenskom industrijom. Mislim da je “Zrak” samoodrživ uz malu pomoć Vlade FBiH. Premijer i ministar su kazali da bi i oni išli u smjeru da se “Zrak” spasi, jer je to firma koja treba ovoj državi. Samo da radi za našu namjensku industriju sa ovim brojem radnika (55) “Zrak” može obezbijediti plate, ali i prihode. Borit ćemo se, hvala načelniku Efendiću koji je zaustavio gašenje nekadašnjeg giganta namjenske industrije. Nastavljamo raditi u punom kapacitetu uz pomoć Općine, Vlade i ostalih firmi namjenske industrije – rekao je Čano.

 

Obuka i prekvalifikacija u firmi “Zrak” realizira se u okviru podsticajne mjere “Sufinansiranje obuke nezaposlenih osoba i pripravnika za poznatog poslodavca” koja je usmjerena na finansijsku podršku privrednim društvima i samostalnim poduzetnicima za zapošljavanje, obuku i stručno usavršavanje nezaposlenih osoba sa evidencije Biroa Novi Grad Sarajevo prvenstveno u sektoru deficitarnih zanimanja.

 

Uslove javnog poziva objavljenog u januaru ove godine ispunilo je 18 firmi, a planirano je zaposlenje za maksimalno 43 nezaposlene osobe sa Bioroa Novi Grad Sarajevo kod poznatih poslodavaca iz oblasti prerađivačke industrije, poljoprivrede i građevinarstva.

 

Mjera je prvi put realizovana u 2017. godine, a do kraja 2022. godine, a rezultirala je obukom i stručnim usavršavanjem 250 osoba i prijemom u radni odnos kod 83 poznata poslodavca.

 

(Biznisinfo, DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još