turbulencije na finansijskom tržištu

Još jedna američka banka bez novca. Alarm se pali i u Evropi

Biznis Klub18.03.23, 09:22h

Još jedna američka banka bez novca. Alarm se pali i u Evropi
Nova bankarska kriza dogodila se u Sjedinjenim Američkim Država

 

 

 

Evropska centralna banka sazvala je vanredni sastanak Nadzornog odbora kako bi razmotrila utjecaj previranja na finansijskim tržištima.

 

Analitičari upozoravaju da još nije jasno u kojoj bi mjeri posljedice problema u švicarskom Credit Suisseu te kolapsa američke banke Silicon Valley mogle utjecati na evropske banke.

 

Banka dobila posudbu


Nova bankarska kriza dogodila se u Sjedinjenim Američkim Država, prenosi HRT.

 

First Republic Bank, regionalna banka koja drži dobar dio finansijskog sektora u državama New York i Kalifornija, tražila je i odmah dobila posudbu od 30 milijardi dolara koje joj je ustupilo 11 banaka.

 

Američki regulatori pozdravili su taj potez. Iz bankarskog sistema poručuju da banke imaju dovoljno gotovine i ostvaruju veliku zaradu. No, sumnja uvijek postoji.

 

Nakon sloma Silicon Valley banke kriza i u First Republic Banki. Zato je logičan odgovor brojnih štediša bio itekako brz – odlazak u banke i podizanje gotovine.

 

Iako američki bankari tvrde kako je sve pod kontrolom, da novca ima, da je trenutni pad dionica banaka kratkoga vijeka, svi se sjećaju bankarske krize koja je krenula upravo iz SAD prije 15 godina.

 

Nameće se logično pitanje – ima li razloga za paniku u Evropi?


“Mislim da je onaj prvi val koji je izazvao paniku – prošao. Činjenica je da američke banke imaju problema s gotovinom. Pogotovo male i srednje.

 

No u pomoć su im stigle velike banke. Problem je zasad riješen. Moguće je da se pojavi još neka mala banka sa sličnim problemima. Ali, mislim da to nije razlog za paniku”, smatra Jochen Stanzl, finansijski analitičar berze u Frankfurtu.

 

Vrijednosti dionica rastu


Gotovo jednake vijesti stižu iz finansijskih središta Azije. Berze nemaju problema. Vrijednosti dionica rastu.


“Ukratko rečeno, moguće je da se još nekoliko banaka širom svijeta nađe u sličnim problemima kao što je sad slučaj u SAD. No brzom reakcijom centralnih banaka finansijsko je tržište stabilizirano”, rekao je Gary Ng, finansijski analitičar.

 

Ako je vjerovati analitičarima i bankarima, sve je u redu, i nema razloga za paniku.

 

Problemi koji se događaju normalni su i uobičajeni. No, sjećanje na veliku svjetsku bankarsku krizu još je svježe. Stoga ne čudi što mnogi i dalje pušu i na hladno.

 

Inaše, od 8. marta tržišna vrijednost evropskih banaka smanjena je za oko 165 milijardi eura, izračunala je agencija Reuters na temelju podataka Refinitiva.

 

(HRT, DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!