NAKON NALOGA ZA HAPŠENJE

Putinu se treba suditi kao ratnom zločincu: Svako putovanje van Rusije bit će rizično!

Front17.03.23, 20:47h

Putinu se treba suditi kao ratnom zločincu: Svako putovanje van Rusije bit će rizično!
Nakon što je Međunarodni krivični sud (ICC) izdao nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina, bilo kakva putovanja van Rusije bit će rizična za ruskog diktatora zbog mogućnosti da bude izručen ICC-u - izjavio je u petak ukrajinski državni tužilac Andrej Kostin

 

 

Vladimiru Putinu trebalo bi se suditi kao ratnom zločincu, skupa s ostalima odgovornim za zločine u Ukrajini, izjavio je portparol poljske vlade u petak, nakon što je Međunarodni krivični sud izdao nalog za hapšenje ruskog predsjednika.


- To je važna odluka suda, koja ukazuje na ratne zločine koje je počinila ruska mašinerija nasilja - izjavio je portparol Piotr Muller za državnu novinsku agenciju PAP.


- Vladimir Putin je na čelu te mašinerije i treba mu suditi kao ratnom zločincu, skupa s onima koji direktno i indirektno vode ovaj varvarski rat - kazao je Muller, prenosi Reuters.


Ukrajinski državni tužilac: Svako putovanje van Rusije bit će rizično za Putina


Nakon što je Međunarodni krivični sud (ICC) izdao nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina, bilo kakva putovanja van Rusije bit će rizična za ruskog diktatora zbog mogućnosti da bude izručen ICC-u - izjavio je u petak ukrajinski državni tužilac Andrej Kostin na konferenciji za novinare, javlja ukrajinska državna novinska agencija Ukrinform.


Prema Kostinovim riječima, odmah po izdavanju naloga za hapšenje poduzimaju se mjere za traženje i zadržavanje osumnjičenih. U tu svrhu, ICC apeluje na zemlje koje su potpisnice Rimskog statuta, tražeći od njih da osobu pritvore i izruče sudu.


Pored toga, ICC može koristiti pomoć Interpola.

 

(FENA/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 19

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još