FOTO/ GALA SLAVLJE ZA SEDAM DECENIJA

Franjo Topić proslavio 70 rođendan: U Sarajevu održana dva svečana prijema, prvi za crkvene uglednike, a drugi...

Zabava17.03.23, 19:32h

Franjo Topić proslavio 70 rođendan: U Sarajevu održana dva svečana prijema, prvi za crkvene uglednike, a drugi...
Prigodnom zdravicom prof. Topić poimenice je pozdravio sve prisutne, zahvalivši im na dolasku i na poklonima. Bogu je zahvalan za sve dobro što je preko njega učinio na znastvenom, akademskom i društvenom polju. Zahvalan je što ga „nije uzeo u sredini mojih dana“ kad je 1989. prebolio leukemiju

 

 

 

 

U Nadbijskupijskom centru za pastoral mladih u Sarajevu održani su 12. i 13. ožujka svečani prijemi povodom 70 godina života mons. prof. dr. Franje Topića.


Uoči rođendana bio je prijem za crkvene uglednike. Prijemu su nazočili Vinko kardinal Puljić, nadbiskup mons. Tomo Vukšić, nuncij mons. Francis Assisi Chullikatt, otpravnik poslova mons. Amaury Medina Blanco, glavni tajnik BKBiH mons. Ivo Tomašević, prodekani KBF dr. Šimo Maršić i dr. Josip Knežević, drugi svećenici te  časne sestre Služavke Malog Isusa, Vinkovke i drugi.    

 

franjo-topic-70-rodendan-4


Prof. Topić je u pozdravu zahvalio Bogu i roditeljima za dar života i svima koji su ga pratili i bili na životnom putu od osnovne škole do doktorata. Posebno je istaknuo Bogosloviju i KBF gdje je proveo najveći dio života kao student i profesor. Zatim je spomenuo HKD Napredak koji je vodio 29 godina, Panevropsku uniju i zakladu Ljudsko bratstvo.


Slavljeniku su čestitali nadbiskup Tomo i nuncij zahvalivši mons. Topiću na svemu što je učinio i što čini.

 

franjo-topic-70-rodendan-5


Na sam rođendan 13. ožujka bio je prijem i večera za društveni sektor. Među prisutnima su bili ugledni pojedinci iz političke, medijske, kulturne, akademske i medicinske branše. Između ostalih: prvi hrvatski član Predsjedništva BiH Stjepan Kljuić, akademik Mirko Pejanović, iz Jevrejske zajednice u BiH Eli Tauber, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture Preporod prof. dr. Sanjin Kodrić, predsjednik Prosvjete, pomoćnica ministra Nina Šantić, načelnik Ibrahim Hadžibajrić, urednica Oslobođenja Vildana Selimbegović, Zijad  Krnjić, dir PIO/MIO, predsjednik Paneuropske unije BiH Osman Topčagić, prof. dr. Snježana Šušnjara, prof. dr. Ejup Ganić, prof. dr. Vjekoslav Domljan, prof. dr. Šaćir Filandra, direktor Opće bolnice prof.dr. Ismet Gavrankapetanović i pomoćnica dr. Marina Zovko Juroš, dr. Ibrahim Omerhodžić, Napretkovci Željko Galić, Krunoslav Miketek, Antun Mrkonjić, Dario Šegrt, Dražen Janko, KataTomić, Neven Šimić, novinar, Anto Topić, član  UO Zaklade Ljudsko bratstvo i drugi.

 

franjo-topic-70-rodendan-2


Prigodnom zdravicom prof. Topić poimenice je pozdravio sve prisutne, zahvalivši im na dolasku i na poklonima. Bogu je zahvalan za sve dobro što je preko njega učinio na znastvenom, akademskom i društvenom polju. Zahvalan je što ga „nije uzeo u sredini mojih dana“ kad je 1989. prebolio leukemiju.

 

Uz sve poznato osvrnuo se na Zakladu ljudsko bratstvo. Ona se temelji na idejama pape Franje i imama Ahmeda El-Tayeba, sadržanim u Dokumentu o ljudskom bratstvu od 4. veljače 2019. godine. Taj datum prihvaćen je od Ujedinjenih naroda kao svjetski dan i danas se slavi kao Dan ljudskog bratstva. Povelja je poziv na pomirenje i bratstvo među vjernicima i među svim ljudima dobre volje. Taj dokument govori, ističe Topić, da smo svi braća i sestre.

 

franjo-topic-70-rodendan-3


Franjo Topić je rođen u Novom Travniku 13. ožujka 1953. Predavao je na KBF u Sarajevu više kolegija, a uz brojne članke objavio je devet knjiga i dvije je suautor. Topić je bio dugogodišnji predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak (1990.-2019.). Također je bio predsjednik Paneuropske unije BiH (1995-2005.). Trenutno je posebno angažiran kao predsjednik Upravnog odbora Zaklade Ljudsko bratstvo. Uz ostalo prof. Topić je član Europske akademije znanosti i umjetnosti.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još