o čemu se razgovaralo u zagrebu

Milanović Željki Cvijanović: U vašem bliskom političkom krugu vidim malo veći kvantum zdravog razuma i dobre volje'

Front16.03.23, 15:39h

Milanović Željki Cvijanović: U vašem bliskom političkom krugu vidim malo veći kvantum zdravog razuma i dobre volje'
Hrvatski predsjednik Zoran Milanović je nakon susreta s predsjedavajućom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Cvijanović izjavio kako je Daytonski sporazum temelj Bosne i Hercegovine i može nastati samo zlo ako ga se bude diralo

 

 

 

Predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović u četvrtak je na Pantovčaku u Zagrebu imala tête-à-tête susret s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem.

 

Srpska članica Predsjedništva BiH rekla je da opredijeljena Daytonskom sporazumu "kao stalnoj postavci" i da bi se svi narodi u BiH, Srbi, Hrvati i Bošnjaci trebali u BiH osjećati "dobro i ugodno". 

 

"Da bismo se osjećali dobro, moramo uživati ona prava koja imamo prema ustavu", rekla je Cvijanović koja je prva žena izabrana u Predsjedništvo BiH i bit će predsjedavajuća do srpnja ove godine.

 

Dodala je da probleme treba rješavati "na konstruktivan način" i da se do rješenja ne dolazi "ako se šuti na sceni". 

 

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović je nakon susreta s predsjedavajućom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Cvijanović izjavio kako je Daytonski sporazum temelj Bosne i Hercegovine i može nastati samo zlo ako ga se bude diralo.

 

On je rekao da susret s Cvijanović dolazi u "pravo vrijeme". "Dayton nije nikakav prijelazni put, povratni put ili zaobilazni put do onoga što je BiH bila nekad davno. To je temelj BiH i u hrvatskom je interesu, a mislim i u interesu pravde i prava", naglasio je Milanović na zajedničkim izjavama za medije s Cvijanović. 

 

Milanović je istaknuo da mu je najvažnija stabilnost i predvidivost u regiji, europski put BiH i položaj Hrvata u susjednoj zemlji. 

 

"Ako se 'dejton' bude dirao, iz toga može izaći samo zlo", rekao je.

 

Dodao je da je o "dostojanstvenom" položaju Hrvata u BiH spreman razgovarati "sa svakim tko pokaže minimum zdravog razuma" i istaknuo je da kod Cvijanović i njezinog bliskog političkog kruga vidi "malo veći kvantum zdravog razuma i dobre volje". 

 

Milanović neće s Komšićem

 

Milanović je rekao da vidi BiH u Europskoj uniji, ali da nijedna država ne bi trebala silom u NATO. 

 

"Bosna i Hercegovina kako je ja vidim, a Republika Srpska je dio BiH - to je zapad i to je Europska unija. NATO, reći ću odmah - ako se dogovorite jer utjerivati silom u NATO je protivno interesima NATO-a. Ako nisu svi za NATO, pričekajte", rekao je Milanović. 

 

Cvijanović je ponovila da u BiH postoji "suglasnost" oko ulaska u Uniju, ali ne i u NATO. 

 

Hrvatski predsjednik je odgovarajući na pitanje o potencijalnom susretu s bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem, rekao da ga je unaprijed obavijestio o sastanku s Cvijanović i da je i sam dobrodošao u posjet.

 

Isto ne vrijedi za trećeg člana Predsjedništva BiH Željka Komšića

 

"Gospodin Komšić nije predstavnik Hrvata. Hrvati bi trebali imati svog predstavnika", ponovio je Milanović, prenosi Hina.

 

(Fena/rm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 132

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još