Video/Muzički spektakl u najavi

Proslava 100 godina Sarajevske filharmonije uz solistu Stefana Milenkovića sutra na sceni NPS-a

Kultura16.03.23, 14:39h

Proslava 100 godina Sarajevske filharmonije uz solistu Stefana Milenkovića sutra na sceni NPS-a
Uz čestike Sarajevskoj filharmoniji za izuzetan angažaman tokom 100 godina postojanja i uspješnog djelovanja, Stefan Milenković, jedan od najpoznatijih violinista današnjice, izrazio je zadovoljstvo što može podijeliti radost tog jubileja i ponovno se susresti sa sarajevskom publikom

 

Koncert Sarajevske filharmonije sa solistom Stefanom Milenkovićem, violinistom svjetskog renomea, a pod dirigentskom palicom Ive Lipanovića bit će izveden u petak u ambijentu Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS) u sklopu programa kojim se obilježava 100. rođendan Sarajevske filharmonije.


Ovaj nesvakidašnji događaj i nastup dvojice velikana nakon dugo vremena, publici pruža ekskluzivnu priliku da uživa u izvedbi Koncerta za violinu i orkestar u D-duru Johannesa Brahmsa, te izboru Mađarskih plesova, kao i u Mađarskoj rapsodiji Franza Liszta.


Najavljeno je to danas na pres-konferenciji u foajeu NPS-a, na kojoj su predstavljeni program i izvođači muzičkog spektakla koji je pobudio veliko interesovanje u glavnom gradu BiH i šire.

 


Uz čestike Sarajevskoj filharmoniji za izuzetan angažaman tokom 100 godina postojanja i uspješnog djelovanja, Stefan Milenković, jedan od najpoznatijih violinista današnjice, izrazio je zadovoljstvo što može podijeliti radost tog jubileja i ponovno se susresti sa sarajevskom publikom.


Istaknuo je kako u vremenu u kojem se svijet užurbano mijenja i u dobu u kojem vještačka inteligencija preuzima mnoge ljudske aktivnosti, zvuči fascinantno i inspirativno da umjetnički izraz poput koncerta uživo, predstavlja autentičnu ljudsku aktivnost koju nikakav robot ne može da zamijeni.


U osvrtu na Brahmsov koncert, kazao je kako se radi o remek-djelu, jednom od najljepših koje je ikada napisano, djelu koje nema nijednu suvišnu notu i koje svjedoči moć da izrazi emociju, kao i strast i mnogo nijansi ljudskog postojanja, a čije izvođenje, kako ističe, predstavlja privilegiju i uvijek novi izazov i novo iskustvo.


Radost susreta i zajedničkog nastupa podijelili su maestro Ivo Lipanović, koncert majstor za ovu godinu Violeta Smajlović Huart i direktor Sarajevske filharmonije Vedran Tuce.


Maestro Lipanović podsjetio je kako je Stefanu Milenkoviću dirigirao prvi put kada je Stefan bio još dijete, prije čak 34 godine, izražavajući iznimno zadovoljstvo što mu je pružena prilika da se ponovno susretnu.


Uime generalnog sponzora koncerta Logosofta d.o.o., održavanje ovog događaja pozdravio je direktor ove kompanije Damir Dizdarević, istaknuvši značaj partnerstva javnog i privatnog sektora u pružanju podrške velikim kulturnim događajima i jačanju sarajevske kulturne scene.


Svojevrstan kuriozitet predstavlja činjenica da Stefan Milenković nastupa na njegovoj 'glavnoj' violini koju je davne 1783. godine napravio jedan od najvećih majstora ikada - Giovanni Battista Guadagnini, a koga nazivaju posljednjim majstorom iz Cremone.  

 

(FENA/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!