Zvanično

SAD uvele sankcije Osmici: Mehmedagić završio na crnoj listi

Hronika15.03.23, 15:37h

SAD uvele sankcije Osmici: Mehmedagić završio na crnoj listi
Pored Osmice na crnoj listi su se našli Edin Gačanin Tito, te Dragan Stanković iz Banje Luke

 

 

SAD su uvele sankcije Osmanu Mehmedagiću, bivšem dirketoru OSA-e.
 

Pored Osmice na crnoj listi su se našli Edin Gačanin Tito, te Dragan Stanković iz Banje Luke.

 

crna-lista-osman-mehmedagic

 

Kako se navodi na stranici Ambasade SAD-a u BiH, Ministarstvo finansija uvodi sankcije protiv pojedinaca u Bosni i Hercegovini zbog korupcije i podrivanja stabilnosti.
 

– U skladu sa Izvršnim uredbama 14033 ili 14059, danas je Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD na listu uvrstio tri osobe iz Bosne i Hercegovine.  Ove mjere uslijedile su nakon nedavnih sankcija OFAC u regionu i ističu spremnost Sjedinjenih Država da pozovu na odgovornost lica koja podrivaju demokratske institucije ili slijede agende radi političkih i ličnih interesa, a na račun mira, stabilnosti i napretka na Zapadnom Balkanu.

“Tri lica protiv kojih danas poduzimamo mjere predstavljaju prijetnju regionalnoj stabilnosti, podrivaju povjerenje u institucije i težnje onih koji nastoje uspostaviti demokratsku vlast na Zapadnom Balkanu,” rekao je Brian E. Nelson, podsekretar za borbu protiv terorizma i obavještajno-finansijske poslove u Ministarstvu finansija. 

 

“Sjedinjene Države i dalje će djelovati protiv lica odgovornih za korupciju i podrivanje poslijeratnih sporazuma i institucija uspostavljenih nakon teško postignutog Daytonskog mirovnog sporazuma”.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 47

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još