Vijeće za štampu BiH upozorava

Sve prisutnija atmosfera javnog linča u RS-u, nakon Dodikovih izjava o nezavisnim novinarima!

Mediji09.03.23, 16:46h

Sve prisutnija atmosfera javnog linča u RS-u, nakon Dodikovih izjava o nezavisnim novinarima!
Posljednja dešavanja uslijedila su nakon upućivanja u proceduru Narodne skupštine RS izmjena Krivičnog zakona RS u kojem se uvodi kriminalizacija klevete a nakon što su novinari u BiH iskazali javno nezadovoljstvo prema nacrtu ovog Zakona - napominju iz Vijeća za štampu i online medije u BiH

 

 

Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u BiH osuđuje izjavu Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske (RS) i Saveza nezavisnih socijademokrata (SNSD), koji je u jučerašnjoj izjavi urednika Capital.ba, Sinišu Vukelića i ostale nezavisne novinare nazvao “spodobama”.


Također, Upravni odbor osuđuje napade na imovinu urednika portala Buka.com, Aleksandra Trifunovića i novinara Nikole Morače koji su se desili u Banjoj Luci, nedugo nakon opasne i uvredljive izjave predsjedika RS.


Podsjećamo, ranije su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS i nadležno tužilaštvo novinaru Morači oduzeli mobilni telefon čime su ugrozli njegov izvor ali i samog novinara. Napominjemo kako prema zakonu novinar ima pravo da ne otkrije identitet svojeg izvora te da “ne otkrije bilo koji dokument ili činjenicu koji bi mogli razotkriti identitet izvora, a naročito usmeni, pismeni, audio, vizualni ili elektronski materijal”.


Posljednja dešavanja uslijedila su nakon upućivanja u proceduru Narodne skupštine RS izmjena Krivičnog zakona RS u kojem se uvodi kriminalizacija klevete a nakon što su novinari u BiH iskazali javno nezadovoljstvo prema nacrtu ovog Zakona.


Naime, ovim Zakonom se direktno ugrožava ionako upitna medijska sloboda i prava na slobodu izražavanja. Dužnost medija u demokratskim društvima je da donose, objavljuju sve informacije, propituju i istražuju o svakom pitanju koje je od javnog interesa i značaja za građane i dajući nadležnost tužiocu da ispituje.
Najavljena kriminalizacija klevete pretvara nas u društvo u kojem će se zataškavati istine, a štititi osobe s druge strane zakona.


Pozivamo nadležne policijske i istražne institucije da što prije otkriju počinoce napada na imovinu novinara Trifunovića i Morače a kako bi zbog sve prisutnije atmosfere javnog linča, spriječili ozbiljnije posljedice po njihov život i profesionalan rad, navodi se u saopštenju Upravnog odbora Vijeća za štampu i online medije u BiH.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 22

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još